Meksiko
0

Leš načelnika Santiaga pronađen dva dana nakon otmice

FENA
Edelmiro Cavazos (Foto: Reuters)
Edelmiro Cavazos (Foto: Reuters)
Truplo načelnika grada sa sjevera Meksika, koga su u ponedjeljak oteli naoružani ljudi, pronađeno je u srijedu zavezano i zadavljeno, saopćio je sudski izvor.

Edelmiro Cavazos, načelnik Santiaga, grada od 35.000 stanovnika u državi Nuevo Leon, otet je iz svoje kuće zajedno s tjelohraniteljem.

Leš je pronađen na obližnjoj cesti, izjavio je AFP-u predstavnik lokalnog tužilaštva.

Tjelohranitelj je pronađen u ponedjeljak nepovrijeđen, također na jednoj cesti, nakon što je bio zatvoren u prtljažnik automobila, izjavio je državni tužilac Alejandro Garza.

Načelnik je bio poznat po „svojoj borbi protiv organiziranog kriminala“, rekao je tužilac.

Otmičari su imali maskirana lica i nosili su uniforme federalne policijske jedinice koja je sada zabranjena, precizirao je on.

U 2010. godini ubijena su četiri načelnika u nekoliko meksičkih regija, a ubistva su pripisana narkokartelima koji se bore za kontrolu trgovine i snabdijevanja američkog tržišta, prvog svjetskog klijenta kokaina.

U cijeloj zemlji u obračunima među kartelima i sukobima s vojskom i policijom ubijeno je oko 28.000 ljudi od dolaska na vlast predsjednika Felipea Calderona u decembru 2006. godine, koji je rasporedio 50.000 vojnika kao pojačanje policiji u borbi protiv organiziranog kriminala.