SAD
0

Zbog portreta Wally Egona Schielea austrijski muzej izgubio 19 miliona dolara

FENA
Austrijski muzej pristao je da plati jevrejskoj zakladi umjetninama 19 miliona dolara za sliku koju su nacisti ukrali od nje tokom Drugog svjetskog rata.

Postupak je pokrenut kada je muzej Leopold posudio njujorškom Muzeju moderne umjetnosti sliku Portret Wally Egona Schielea, javio je BBC.

Američki službenici zaplijenili su sliku 1998. pod sumnjom da je ukradena od Lee Bondi Jaray, koja je umrla 1969. godini, prenosi BBC.

Fondacija Bondi tvrdi da nagodba odražava vrijednost slike.

  • Konačno nakon više od 70 godina, greške koje su učinjene prema Lei Bondi Jaray konačno su priznate i u nekom stepenu ispravljene, navodi se u saopćenju.

Američki advokat Preet Bharara izjavio je da nagodba "predstavlja mali korak ka ostvarenju pravde za žrtve krađe imovine tokom Drugog svjetskog rata".

U 1998. godini ured oblasnog tužioca na Manhattanu je počeo istraživati tvrdnje da je slika ukradena kada je Jaray bila prinuđena da je po jeftinoj cijeni proda nacističkom kolekcionaru umjetnina.

Američka oblasna sutkinja Loretta Preska odbacila je argumentaciju muzeja Leopold da slika nije ukradena imovina.

Muzej je uvijek insistirao da je nabavio sliku u najboljoj namjeri od legitimnih poslijeratnih vlasnika.

Slika je bila među više od 100 radova koje je muzej Leopold posudila njujorškom Muzeju savremene umjetnosti. Vrijednost slike Portet Wally Egona Schielea tada je procijenjena na dva miliona dolara.