Velika pljačka u Parizu
0

Ukradeno pet slika vrijednih oko 500 miliona eura

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Jedna od najvećih pljački u historiji umjetnosti dogodila u srijedu navečer kada je otkriveno da je iz pariškog muzeja moderne umjetnosti nestalo pet slika. Vrijednost ukradenih remek-djela procjenjuje se na oko 500 miliona eura.

Ukradene slike, pišu britanski mediji, su remek-djela Pabla Picassa, Henrija Matissea, Georgea Braquea, Amedea Modiglianija i Fernanda Legera.

Stručnjaci u Francuskoj predviđaju da će ukradene slike vjerovatno biti prodane. Međutim, kritičar umjetnosti Louis Maillot ima drugačije mišljenje.

"Slike nikada ne mogu biti prodane, jer će odmah biti uočene. Postoji mogućnost da su ukradene po narudžbi nekog kolekcionara", rekao je on.

Prema njegovim riječima, ova pljačka je jedno od najvećih svjetskih kriminalnih djela u oblasti umjetnosti.

Pariška policija se nakon dojave o pljački odmah zaputila u muzej, te prikuplja detalje koji bi mogli koristiti u rasvjetljavanju krađe. Policajci su pregledom muzeja ustanovili da je razbijen prozor kroz koji je pljačkaš najvjerovatnije ušao.

Sigurnosne kamere muzeja, prema riječima tužioca, snimile su maskiranog pljačkaša kako krade vrijedna djela.

U Francuskoj je česta pojava da se vrijedne slike kradu po nečijoj narudžbi. Tako su 2007. godine ukradene dvije Picassove slike iz kuće njegove unuke Diane Widmaier. Vrijednost slika procjenjena je na 58 miliona eura.

Druga njegova unuka Marina Picasso također je bila meta pljačkaša. Lopovi su joj 1989. godine ukrali 12 Picassovih slika vrijednih oko 20 miliona eura. Picasso je umjetnik čija se remek-djela najčešće kradu.

Muzej savremene umjetnosti u Parizu jedan je od najosiguranijih na svijetu.