Svijet
1

Zbog neispravnih implantata osnivaču PIP-a četiri godine zatvora

FENA
Jean-Claude Mas
Jean-Claude Mas
Čelnik francuske kompanije koja je prodavala defektne implantate za grudi širom svijeta u utorak je osuđen na četiri godine zatvora zbog prevare.

Sud u Marseilleu također je oglobio Jeana-Claudea Masa, osnivača kompanije PIP, sa 75.000 eura, prenosi BBC.

On će ostati na slobodi dok francuski sud ne razmotri žalbu koju je podnio njegov advokat.

PIP-ova prodaja defektnih implantata izazvala je globalni zdravstveni alarm nakon što je oko 300.000 žena iz 65 zemalja kupilo njihove implantate.

Ustanovljeno je da je kompanija koristila ispodstandardni silikonski gel - umjesto medicinskog silikona - što je rezultiralo curenjem brojnih implantata.

Osim Masa, još četvorica bivših čelnika PIP-a su osuđena na blaže kazne.

Uz 5.000 žena koje su podinjele tužbe i s oko 300 pravnih zastupnika, taj sudski proces smatran je jednim od najvećih u francuskoj pravnoj istoriji.

Zdravstveni problem privukao je pažnju javnosti 2011. kada francuska vlada preporučila ženama koje su imale PIP implantate da ih uklone zbog abnormalno visoke stope curenja gela.

Došlo je do konfuzije nakon što su britanske zdravstvene vlasti saopćile da nema potrebe za rutinskim uklanjanjem implantata. One su, ipak, kasnije pristale da zamijene implantate kako bi umirile žene.

Pitanje da li ispodstandardni silikonski gel korišten u implantatima predstavlja opasnost po zdravlje žena ostalo je neriješeno tokom suđenja, naglašava novinska agencija AFP.

Mas (74), nije pokazivao nikakve emocije dok mu je izricana kazna. Njegov advokat Yves Haddad optužio je pritisak koji su stvorili mediji za težinu izrečene kazne, i izjavio je da će uložiti žalbu, što znači da će Mas ostati na slobodi do ishoda žalbenog postupka.

On i svi ostali optuženi u slučaju priznali su da su počinili prevaru.