Vulkanske aktivnosti
0

Zbog erupcije Etne upaljen crveni alarm, pepeo stizao do obližnjih gradova

S. Š.
Izvor: Twitter
Izvor: Twitter
Nova erupcija u jugoistočnom krateru Etna počela je u nedjelju u večernjim satima i za svega nekoliko sati je, zbog izbacivanja lave, upaljen alarm upozorenja.

Jugoistočni krater Etne počeo je sa erupcijom u nedjelju oko 18:40 sati. U roku od otprilike 20 minuta, seizmološka aktivnost na vulkanu je dostigla povišen nivo, a epicentar aktivnosti se nalazio odmah ispod jugoistočnog kratera na 2,8 kilometra iznad nivoa mora.

Zbog povećane aktivnosti, opservatorij vulkana Etna je upalio crveni alarm upozorenja. Važno je napomenuti da je crvena avijacija za vulkan prethodno bila postavljena u maju ove godine, a prije toga u junu 2022. godine.

Pepeo je stigao do grada koji se nalazi južno od vulkana na oko 1,7 kilometara nadmorske visine.

Sve do ranih jutarnjih sati, prosječna amplituda vulkanskih podrhtavanja i infrazvučna aktivnost pokazivali su trend rasta. Sinoć u kasnim satima, eruptivni oblak je počeo da se raspršuje u pravcu juga. Posmatrači su također primijetili tok lave koji se probijao niz južni bok jugoistočnog kratera.

Aktivnost vulkana smirila se ovog jutra.

Vulkan Etna, koji se nalazi iznad Katanije na Siciliji, ima bogatu vulkansku historiju koja datira još od 1.500. godine prije nove ere, što je čini jednim od najdokumentovanijih vulkana na svijetu. Kao najviši i najobimniji vulkan u Italiji, može se pohvaliti historijskim tokovima bazaltne lave koji pokrivaju njegovu masivnu površinu.

Etna ima nekoliko malih kratera. Njegova najistaknutija karakteristika je Valle del Bove, krater otvorena prema istoku koja se proteže 5 x 10 km (3,1 x 6,2 milje).

Erupcije Etne variraju: uporne eksplozivne erupcije povremeno emituju lavu iz kratera na vrhu, dok rjeđi otvori na bočnim stranama proizvode veće stope izljeva i često se povezuju sa erupcijama Strombolija. Tokovi lave, koji potiču iz ovih otvora i pepeljastih čunjeva, širili su se po podnožju vulkana i čak su stigli do mora na njegovoj jugoistočnoj strani.