Teroristička himna
713

Zbog čega je terorista na Novom Zelandu prije masakra slušao četničku pjesmu

Klix.ba
Brenton Tarrant je prije jutrošnjeg terorističkog čina u automobilu slušao četničku pjesmu "Od Bihaća do Petrovca sela" koja je posljednjih godina u svijetu postala neformalna himna desničarskog pokreta, a usmjerena je protiv muslimana.

Pjesma je u svijetu poznata kao "Remove kebab", što je u slengu "ubij/ukloni muslimana".

U terorističkom napadu koji se dogodio jutros na Novom Zelandu ranjeno je 20 osoba, a ubijeno 48. Odmah je uhapšeno četvero napadača među kojima su tri muškarca i jedna žena.

Pjesma "Remove Kebab" se na YouTubeu pojavila prije tri godine, a za kratak period je stigla do skoro 200 hiljada pregleda. Ovo nije jedina ovakva pjesma na YouTubeu, moguće je pronaći još nekoliko verzija, a svaka je zatrpana komentarima podrške ovom pokretu.

Spot pjesme prikazuje nekoliko vojnika u uniformama koji sviraju sintisajzer, harmoniku i trubu. Očekuje se da će ova pjesma uskoro biti zabranjena i uklonjena sa YouTubea. Pjesma je toliko popularna da je na internetu dostupan i video u kojem Kinezi sjede u uniformama i pjevaju "Od Bihaća do Petrovca sela".

Tarrant je sebi jutros uz zvuke ove pjesme podizao adrenalin i raspoloženje dok je u ruci držao pušku i vozio se prema mjestu na kojem će obaviti svoj krvavi pohod. On je na svojoj pušci imao ispisane razne riječi na engleskom, ali i brojna imena nacionalnih heroja iz zemalja koje su ranije imale konflikte s muslimanima.

Neka od imena su Miloš Obilić, Marko Miljanov Popović te Stefan i Lazar.

Pokret "Remove kebab" ima armiju pratilaca koje veže isti stav, mržnja prema muslimanima i želja da im naude. Ovaj termin je globalno poznat, a prate ga i podržavaju ljudi širom svijeta.