{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Završeno glasanje u Tajlandu

F
23.12.2007. u 17:03
0
0
Završeno glasanje u Tajlandu
0
Završeno glasanje u Tajlandu
U nedjelju uvečer je završeno glasanje na općim izborima u Tajlandu, čiji je cilj da se obnovi demokratija, nakon više od godinu dana otkad je vojska preuzela vlast.
Prvi rezultati nagovještavaju da je Stranka narodne moći - nova stranka koju su osnovale pristalice smenjenog premijera Thaksina Shinawatre - osvojila najviše mjesta, mada dopisnik BBC-a iz Bangkoka izvještava da bi te rezultate trebalo uzeti s izvjesnim oprezom.

Izborni posmatrači kažu da je glasanje proteklo uglavnom mirno i da je bilo dobro organizirano usprkos optužbama za neregularnosti, mada je prisutna velika neizvjesnost oko toga kako će vojska reagirati na moguću koalicijsku vladu koju bi predvodile pristalice bivšeg premijera.

Dopisnik BBC-a navodi da bi takva vlada vjerovatno bila kratkog vijeka i mogla dovesti do daljnje nestabilnosti u zemlji.

Thaksinu Shinawatri, koji je u Tajlandu optužen za korupciju, zabranjeno je bavljenje politikom i on i dalje živi u egzilu u Belikoj Britaniji.

On je prije 15 mjeseci svrgnut s vlasti u državnom prevratu koji je protekao bez žrtava. Iz izbjeglištva u Londonu poručio je da bi se mogao vratiti u februaru ako birači njegovoj stranci izglasuju većinu u parlamentu koji ima 480 zastupnika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: