Baltička zemlja
0

Završeni parlamentarni izbori u Estoniji: Vladajuća stranka osvojila najviše glasova

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Estonska Reformska stranka, na čelu s premijerkom Kajom Kallas, osigurala je prvo mjesto na nedjeljnim parlamentarnim izborima, osvojivši otprilike 31,4 posto glasova.

Devet političkih stranaka iz svih predložilo kandidate za estonski parlament koji ima 101 mjesto ili Riigikogu. Preko 900.000 ljudi imalo je pravo glasa na općim izborima, a skoro polovina je glasala unaprijed.

Preliminarni rezultati sugeriraju da je šest stranaka prešlo cenzus od 5 posto potreban za ulazak u parlament, uključujući novopridošlu Eesti 200, liberalnu centrističku stranku. Izlaznost birača je, prema trenurnim informacijama, bila 63,7 posto.

Održavanje pritiska na Rusiju

Prvi rezultati pokazuju da je Reformska stranka u izuzetno snažnoj poziciji da preuzme vodeću ulogu u formiranju sljedeće vlade Estonije. Ali njoj će biti potrebni mlađi partneri za formiranje koalicije sa odgovarajućom većinom za upravljanje, piše Euronews.

“Ovaj rezultat, koji još nije konačan, dat će nam snažan mandat da sastavimo dobru vladu. Mislim da se sa tako snažnim mandatom pomoć Ukrajini neće promijeniti jer su druge stranke, osim Konzervativne narodne partije Estonije (EKRE) i možda Centra, izabrale istu liniju”, rekla je Kallas svojim stranačkim kolegama.

Poručila je da nova vlada mora napraviti velike reforme u vezi sa zelenom tranzicijom. Također moramo ulagati u našu sigurnost.

"Naš agresivni susjed nije nestao i neće nestati, tako da moramo raditi s tim", naglasila je.

Inflacija i ekonomija

Kallas se suočila s izazovom krajnje desničarske populističke stranke EKRE, koja želi da ograniči izloženost baltičke nacije ukrajinskoj krizi i krivi trenutnu vladu za visoku stopu inflacije u Estoniji.

Da bi ostala na vlasti, njena stranka će ponovo morati formirati koaliciju s jednom ili više stranaka koje su ušle u parlament baltičke države sa 101 mjestom.

Kallas je odbacila mogućnost da bude u vladi s EKRE-om zbog ideoloških razlika i vjerovatno će se obratiti bivšem koalicionom partneru Partiji centra i odlazećim koalicionim partnerima maloj konzervativnoj stranci Otadžbine i Socijaldemokratima.

Kalas je postala premijerka 2021. godine i postala je jedna od najočiglednijih prijatelja Ukrajine u Evropi tokom jednogodišnjeg rata.

Estonija se odvojila od Sovjetskog Saveza 1991. godine i zauzela jasan zapadni kurs, pridruživši se NATO-u i Evropskoj uniji.