Svijet
4

Završena potraga za tijelima putnika iz aviona kompanije AirAsia, nedostaje 56 tijela

Klix.ba
Potraga za preostalim tijelima putnika iz aviona kompanije AirAsia, koji se srušio u Javanskom moru, završena je danas, potvrdili su zvaničnici indonezijske spasilačke agencije.

Brodovi koji su učestvovali u potrazi će biti povučeni u srijedu.

Avion kompanije AirAsia je izgubio kontakt s kontrolorima leta 28. decembra dok je letio iz Surabayje u Indoneziji prema Singapuru. U avionu je bilo 162 ljudi. Spasilačke ekipe su dosad pronašle 106 tijela, a nedostaje još 56. Zbog toga su porodice nestalih nezadovoljne.

Frangky Chadnra, stariji brat Ganija Chandre koji je bio u avionu i čije tijelo nije pronađeno, rekao je da porodice žele nastaviti vlastitu potragu.

"Nikad nećemo prestati tražiti", rekao je Frangky za BBC.

On je dodao da je veoma važno to što će tim DV1, koji je tražio tijela putnika, pomoći u identifikaciji ako bude pronađeno još tijela u narednom periodu.

Direktor kompanije AirAsia Tony Fernandes je rekao novinarima prošle sedmice da je zadovoljan rezultatima potrage.

"Bili smo uspješni. Pronaći više od 50 posto tijela je ogroman uspjeh", kazao je Fernandes i dodao da potraga za tijelima ne može vječno trajati.

Trup aviona je pronađen u Javanskom moru sredinom januara, a posljednji dio koji se mogao podići je podignut krajem februara. Ronioci su ustanovili da u dijelovima trupa koji su morali biti ostavljeni u moru nema tijela.

Sva tijela koja su pronađena bila su oko olupine, a neka su pronađena mnogo dalje.

Dvije crne kutije su također pronađeni, a ustanovljeno je da zbog glasnih alarma nije bilo moguće čuti glasove pilota.

Indonezijski ministar transporta je rekao da su podaci radara pokazali da se avion penjao nenormalnom brzinom, prije nego je pao.

Vjeruje se da je su piloti pokušavali doći iznad oluje. Pilot je prethodno tražio da skrene i zaobiđe oluju. Avionom je upravljao manje iskusan kopilot.