Svijet
0

Ronioci pronašli tijela putnika u sjedištima blizu trupa aviona kompanije AirAsia

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Indonezijski ronioci su danas pronašli pet tijela putnika pojasevima vezanih za sjedišta u blizini glavnog dijela trupa aviona kompanije AirAsia, koji se srušio u Javansko more prošlog mjeseca sa 162 ljudi. Ronioci se nadaju da će uskoro stići i do samog trupa.

Do sada je pronađeno ukupno 58 tijela putnika koji su bili u avionu kompanije AirAsia, a koji se srušio u Javansko more 28. decembra zbog olujnog vremena tokom leta od indonezijskog grada Surabayje prema Singapuru.

"Naši ronioci su pronašli pet tijela u mulju blizu trupa aviona. Tijela su bila vezana za sjedišta pojasevima. Vjerujemo da su tijela ispala iz trupa koji je udaljen 50 do 100 metara", izjavio je zvaničnik spasilačke agencije S. B. Supriyadi.

Tri tijela su izvađena sa dna mora i prenesena na ratni brod Banda Aceh, a uskoro će biti izvađena i preostala dva.

Supriyadi je dodao da ronioci još uvijek nisu stigli do glavnog dijela trupa aviona u kojem bi se mogla nalaziti ostala tijela putnika i članova posade. Vidljivost pod vodom je samo dva metra.

"Nadamo se da će ronioci stići do olupine danas", kazao je Supriyadi.

Glavni dio Airbusa A320-200 pronašao je vojni brod prošle sedmice nakon potrage u plitkim indonezijskim vodama, no jake struje i nemirno more su spriječili ronioce da dođu do njega.

Crne kutije aviona su pronađene prošle sedmice i još uvijek se analiziraju.

Indonezijski ministar transporta Ignasius Jonan je rekao da se avion penjao na veću visinu neuobičajenom brzinom, nakon čega je pao u more.