Svijet
2

Završena istraga: Nema dokaza da je princeza Diana ubijena

Klix.ba
Princeza Diana
Princeza Diana
Britanski Scotland Yard okončao je istragu o smrti princeze Diane i saopćio da "ne postoje uvjerljivi dokazi" da je ona ubijena.

U augustu, gotovo 16 godina otakako je u saobraćajnoj nesreći poginula voljena princeza Diana, supruga britanskog prijestolonasljednika Charlesa, londonska policija pokrenula je istragu kako bi utvrdila ima li istine u tome da je nju i njenog momka Dodija Fayeda ubio britanski vojnik, odnosno pripadnik elitne britanske vojske - Specijalnih zračnih snaga (SAS).

Istraga je pokrenuta nakon što je jedan vojnik ispričao supruzi "tajnu pogibije princeze", a zatim to potvrdio i u javnosti. Prema njegovom iskazu, tim SAS-a je izazvao saobraćajnu nesreću uperivši jaku svjetlost u vozača, a zatim se pobrinuo da princeza ne preživi udes.

U istrazi je učestvovalo sedam detektiva koji su uzimali izjave i proveli istragu unutar redova SAS-a. No, nakon nekoliko mjeseci istrage policija je objavila da nisu pronašli nikakav dokaz da potrkijepe te tvrdnje.

"Konačan zaključak je da, iako postoji mogućnost da su navodni komentari povezani sa umješanošću SAS-a u smrt princeze, ne postoje vjerodostojni dokazi koji podupiru teoriju, odnosno to da takve tvrdnje imaju realnu osnovu zasnovanu na činjenicama", navodi se u saopćenju policije.

Podsjetimo Princeza Diana je preminula 31. augusta 1997. godine u saobraćajnoj nesreći u tunelu u Parizu. Na mjestu događaja poginuli su i Fayet te vozač Henri Paul.

Istražitelji su utvrdili da je Paul bio pijan i prebrzo vozio, no tim zaključkom policije ni danas se mnogi ne slažu, posebno Dodijev otac Mohamed Al-Fayed koji je ubijeđen da su princeza i njegov sin ubijeni.