Svijet
1

Pobjegao vojnik koji tvrdi da su princezu Dianu ubili pripadnici SAS-a

SRNA
Princeza Diana
Princeza Diana
Bivši britanski vojnik koji je tvrdio da su princezu Dianu ubili pripadnici specijalnih jedinica SAS, pobjegao je iz Britanije prije nego što ga je policija ispitala, piše britanski dnevnik Express.

Bivši pripadnik SAS-a, poznat samo kao "vojnik N" nestao je nekoliko dana prije nego što je trebalo da bude ispitan u sklopu istrage o informacijama povezanim sa smrću princeze Diane i Dodija Fayeda 1997. godine.

Portparol britanske policije rekao je da je u toku pregled nedavnih informacija o smrti Diane i Fayeda, ali da istraga nije gotova.

Britanski dnevnik ističe da će vijest da je bivši vojnik napustio zemlju izazvati probleme u istrazi. Britanski mediji su tokom proteklog mjeseca javili da je vojnik svojoj bivšoj supruzi rekao da su ubice iz posebne jedinice specijalnih snaga odgovorne za smrt Diane.

"Vojnik N je od ključne važnosti za istragu, jer je on taj koji je iznio tvrdnje. Pritisak na njemu je bio sve veći od kako se u medijima pojavila vijest. Znao je da će policija htjeti da razgovara s njim. Niko ne zna zašto je otišao", rekao je jedan od policijskih izvora.

Vojnik N navodno je supruzi rekao da je saobraćajna nesreća u Parizu izazvana nakon što je tim SAS-a Henrija Paula usmjerio jaku svjetlost u Dianinog vozača.

Dnevnik ocijenjuje da sve ukazuje na to da tvrdnje vojnika podupiru svjedočenje bivšeg agenta službe MI6 tokom istrage o smrti Diane i Fayeda, koji je govorio o planovima za ubistvo bivšeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Agent je otkrio postojanje tajne jedinice unutar SAS-a koja je izvodila smrtonosne zadatke za MI6.

Dianin vozač je poginuo kada je Mercedes kojim je upravljao udario u jedan od stubova u tunelu u Parizu u augustu 1997. godine.