{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zauzeti novi stav prema muslimanskim zemljama

F
FENA
2.10.2008. u 12:58
0
1
Zauzeti novi stav prema muslimanskim zemljama
0
Zauzeti novi stav prema muslimanskim zemljama
Foto: AFP
Trideset i četvero istaknutih Amerikanaca – među kojima i bivša državna tajnica Madeleine Albright i bivši izaslanik Sjedinjenih Država na Srednjem istoku Dennis Ross – u jednom su izvještaju ustvrdili da sljedeći američki predsjednik mora zauzeti novi stav prema muslimanskim zemljama.
Cilj ovog izvještaja - zajedničkog projekta dviju neprofitnih organizacija iz Washingtona - jest izdići se nad sukobom, međusobnim nerazumijevanjem i nepovjerenjem.

Od terorističkih napada 2001. godine te američke invazije na Irak 2003., tenzije između Sjedinjenih Država i mnogih muslimanskih zemalja su eskalirale. Vlada Sjedinjenih Država, ali i Sjedinjene Države u cjelini, postale su omražene u mnogim muslimanskim zemljama. A američki rat protiv terorizma često se smatra ratom protiv islama. Usprkos negiranju Sjedinjenih Država, Arapi pretežno misle da je Amerika duboko antimuslimanska zemlja. Tom uvjerenju je pridonijela i američka politika prema arapsko-izraelskom sukobu, koju Arapi vide kao favoriziranje židovske države.

Autori ovog izvješća kažu da bi se smjer američke politike po ovom pitanju trebao promijeniti. David Fairman jedan je od direktora tog projekta.

"Naš izvještaj temelji se na takozvanoj ‘strategiji četiri stupa’. Prvi je rješenje sukoba, prvenstveno diplomatskim putem. Drugi je poboljšanje vladine uprave i učešća građana u formiranju politike u muslimanskim zemljama, bez diktiranja forme u kojoj bi se trebala odvijati vlast ili demokratski razvoj. Treći je zajednički rad na razvijanju uzajamno korisnog gospodarskog partnerstva s ciljem ekonomskog razvoja i kreiranja novih radnih mjesta u muslimanskim zemljama, kao i trgovinskih odnosa sa Sjedinjenim Državama. Posljednji - četvrti stup je izgradnja poštovanja i razumijevanja među našim društvima i narodima na svakoj razini."

David Fairman kaže da je američka predsjednička kampanja odredila vrijeme objavljivanja ovog izvještaja. Njime su, kaže, željeli navesti republikanca Johna McCaina i demokrata Baracka Obamu da podrobnije razmisle o svojoj vanjskoj politici.

"Mi novom predsjedniku savjetujemo da jasno i glasno pozove sve američke građane da se s predanošću posvete poboljšanju odnosa s muslimanskim svijetom. To bi trebao biti njihov prioritet na planu vanjske politike od samog početka nove administracije."

Ingrid Mattson direktorica je islamskog društva Islamic society of North America. Ona kaže da ovaj izvještaj pruža alternativu strategiji koja je rasplamsala neprijateljsko raspoloženje muslimanskog svijeta prema Sjedinjenim Državama.

"U izvještaju smo prepoznali važnost medija, medijskog prikaza islama i muslimana, te Amerikanaca u muslimanskom svijetu. Stoga moramo zajamčiti da se te dvije stvari odvijaju istovremeno – da postoji ispravna politika, ali i ispravne informacije i dijalog na svim razinama populacije."

Ahmed Younis je analitičar pri istraživačkom centru Gallup za muslimanske studije, organizacije koja je provela anketu javnog mnijenja među muslimanima širom svijeta. On pojašnjava na čemu se bazirao spomenuti izvještaj:

"Preporuke zabilježene u izvještaju temelje se na mišljenju muslimana i Arapa o tome kako bi Sjedinjene Države trebale promijeniti način na koji komuniciraju s njihovim društvima i zemljama."

Autori ovog izvještaja se nadaju da će on pomoći u formiranju javnog mišljenja u Sjedinjenim Državama te pridonijeti promjenama u američkoj politici prema islamskom svijetu, javio je Glas Amerike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: