Svijet
0

Zaustavljen povratak stanovnika u New Orleans nakon najava novog uragana

NINA
Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin odlučio je prekinuti povratak stanovnika u taj grad zbog ozbiljnih strahovanja da bi ga mogla pogoditi nova razorna oluja.

"Uslovi su se promijenili. Približava nam se još jedan uragan", kazao je Nagin na konferenciji za novinare u ponedjeljak, nakon što je prethodnih dana ohrabrivao stanovnike da se vraćaju u New Orleans, opustošen nakon naleta uragana Katrina krajem augusta.

Nagin je poručio stanovnicima koji su još ostali u gradu da se pripreme za evakuaciju najkasnije do srijede.

Očekuje se da tropska oluja Rita uđe u područje Meksičkog zaljeva tokom ove sedmice, kada bi, prema meterolozima, mogla prerasti u uragan s vjetrovima brzine 160 kilometara na sat.

Prema trenutnim predviđanjima, uragana Rita na kopno će se prvo spustiti u saveznoj državi Teksas krajem sedmice, ali je gradonačelnik Nagin upozorio da postoji šansa da se na udaru ponovo nađe i sam New Orelans, koji se oporavlja od naleta Katrine prije tri sedmice.

Vijest o novom uraganu došla je nakon što je američko ministarstvo zdravlja podiglo broj poginulih od uragana Katrina u saveznoj državi Louisiana za 90, na 735, čime je ukupan broj žrtava na jugu SAD-a porastao na 973.