Svijet
43

Zatvorenici napravili uže od 64 čaršafa kako bi pobjegli s 11. sprata zatvora

Klix.ba
Inspektori pretražuju zatvor u New Yorku nakon što su razbili lanac krijumčara droge i otkrili uže napravljen od 64 svezana čaršafa s kojim su se zatvorenici trebali spustiti niz zatvorsku zgradu i pobjeći.

Čaršafi su bili čvrsto svezani jedan za drugi i omogućili bi zatvorenicima da se iz ćelije na 11. spratu spuste na ulicu, rekli su zvaničnici.

Ernest Murphy, koji čeka suđenje za pokušaj ubistva, sakrio je čaršafe ispod umivaonika u svojoj ćeliji u Manhattan pritvorskom centru.

"Srećom, otkrili smo to prije nego je imao šansu da testira svoje vještine i pobjegne", rekao je komesar za istragu Mark Peters.

Murphy , koji je uhapšen zbog navodne umiješanosti u pucnjavi bandi, uhapšen je ponovo 11. maja zbog krijumčarenje robe u zatvoru. Nije priznao da je planirao bježati, nov vlasti insistiraju da nema drugog objašnjenja za pravljenje svežnja čaršafa koje su skrili.

Krijumčarenje droge otkrili su nakon duge istrage u kojoj je učestvovao tajni policajac koji se pretvarao da je zatvorenik koji čeka da dobije prokrijumčarenu ilegalnu supstancu. Ova istraga dovela je i do hapšenja službenice za čuvanje javnog reda i mira u Harlemu Patricie Howard, koja je pokušala pronijeti vreću s namirnicama u kojoj su bili droga, upaljač i lampa, te 800 dolara.Trenutno čeka saslušanje, a kao policijska službenica radi 20 godina.