Zanimljivosti
25

Dosjetljivi krijumčari: Roba se krije u pelene, akumulatore, lutke...

Klix.ba
(Foto: US Customs and Border Protection)
Granična policija SAD-a, ali i svih drugih zemalja, već zna mnoge načine kako se pokušava prokrijumčariti različita roba ili ljudi. Ipak, i sami se ponekad iznenade dosjetljivošću krijumčara.

Prije nekoliko mjeseci Granična policija SAD-a uhvatila je Evelia Padilla, 28-godišnjeg državljanina Hondurasa. On je pokušavao prokrijumčariti kokain na sasvim neuobičajen način koristeći se ronilačkom opremom. Padilla je pokušao da podzemnim putem u SAD unese skoro 25 kilograma kokaina ali je uhvaćen te je kasnije priznao krivicu.

No, krijumčari su itekako domišljati pa koriste različite metode i sredstva.

Tako je u Costa Rici zabilježen slučaj korištenja goluba za krijumčarenje droge u jedan zatvor. Golub je već zastarjela "metoda" krijumčarenja pa se sve češće za kratke relacije korsite moderni dronovi. Jedna žena pokušala je prokrijumčariti 51 ribicu u SAD-e sakrivši ih u specijalno pripremljeni pojas.

Granična policija SAD-a na aerodromu John F. Kennedy pronašla je 65.000 dolara skrivenih u cvijetne podmetače, a jedan krijumčar je drogu u SAD pokušao unijeti tako što ju je sakrio u akumulator.

"Šupljine" u automobilu već su poznat metod krijumčarenja, ali graničari su itekako bili iznenađeni kada su pola miliona dolara pronašli u pelenama.

Ne krijumčari se samo roba, već često i ljudi. Tako su španski zvaničnici na jednom aerodormu, prilikom skeniranja prtljaga, u koferu uočili osmogodišnjeg dječaka.