Svijet
0

Nove metode: Drogu preko granice krijumčario podvodnim tunelima, uhvaćen sa 25 kg kokaina

Piše: E. F.
Policija je u Californiji otkrila je podvodni tunel za krijumčarenje droge nakon što je slijedila jednog ronioca koji je pokušao preko granice s Meksikom prenijeti 25 kilograma kokaina.

Naime, tokom istrage koju su provodili sa ciljem suzbijanja trgovine drogom, granični policajci koji patroliraju morem uz meksičku granicu pronašli su Evelia Padillu u ronilačkom odijelu nedaleko od mjesta Calexico u Californiji, piše The Independent.

Prekogranični tunel koji vodi do kuće

Također su pronašli i ronilački spremnik koji zadržava kisik i ugljikov dioksid s ciljem da ne izlazi na površinu u obliku mjehurića. Uz ronioca je pronađen i paket kokaina.

Detaljnom pretragom područja na kojem je pronađen ovaj krijumčar, policija je otkrila 45 metara dugačak podvodni tunel koji direktno vodi do jedne kuće u Mexicaliu, pograničnom mjestu s meksičke strane granice.

Nije znao šta je u paketu

Padilla je kazao kako je u ovaj posao bio uvučen greškom, te kako nije imao izbora. Kazali su mu da će pomoći nekim ljudima preći granicu, no umjesto ljudi dobio je paket. Nije znao što se u njemu nalazi.

Vlasti, kako s američke, tako i s meksičke strane, obvezale su se da će učiniti sve da otkriju tko je tunel izgradio i tko ga održava.

Evelio Padilla na sudu se izjasnio krivim za optužbe posjedovanja veće količine droge, kršenje zakona koji predviđa kaznu i do 20 godina zatvora, te pristao na nagodbu Federalnog suda u San Diegu.

Vezani članci