Afganistan
0

Zatvorenici koji su pobjegli iz zatvora u Kandaharu su imali pomoć iznutra

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Šef glavnog zatvora u afganistanskom gradu Kandaharu je uhapšen, nakon što je oko 500 zatvorenika, među kojima veći broj Talibana, pobjegao u ponedjeljak.
Gen Ghulam Dastgir, upravnik zatvora, je uhapšen zajedno sa svojim zamjenikom i nekoliko tjelohranitelja, nakon ispitivanja koje su proveli istražitelji iz Kabula. Afganistanski ministar pravosuđa je izjavio kako su oni imali pomoć iznutra, što im je olakšalo bijeg.

Kroz tunel dug nekoliko stotina metara, koji je prokopan južno od zatvora, pobjeglo je i 476 političkih zatvorenika.

Ministar pravde Afganistana je izjavio i to da zatvorenicima nije bio omogućen pristup prostoriji koja je ustvari bila početak tunela iz zatvora prema vani, te da je "veliki konvoj" zatvorenika koji se kreće trebao biti uočen iz zatvora.

Ministar Habibullah Ghaleb je kritikovao i američke i kanadske vojne jedinice koje su zadužene za poboljšanje sigurnosti u zatvoru, rekavši da su morali primijetiti tunel koji je prokopan ispod njihovih nogu.

Ghaleb je dodao i kako je objekat iz kojeg vodi tunel pretražen prije deset dana, ali da ništa nije prijavljeno. Jedan od visokih sigurnosnih dužnosnika je rekao za BBC kako je jedan od stražara prodao mobitel jednom od talibanskih zatvorenika.

BBC-jev dopisnik iz Kandahara je izvjestio i kako su obavještajne službe prije izvjesnog vremena upozorile na oprez.