Zatvorenici ETA-e najavili proteste

S
SRNA
4.1.2010. u 22:04
0
0
Zatvorenici ETA-e najavili proteste
0
Zatvorenici ETA-e najavili proteste Foto: AFP
Zatvoreni članovi baskijske separatističke organizacija ETA najavili su danas jednogodišnju seriju protesta, uključujući štrajkove glađu.
Grupa od oko 750 zatvorenika koji izdržavaju kazne u Francuskoj i Španiji saopštila je da će kampanja trajati tokom 2010. godine, kao odgovor na "okrutnu zatvorsku politiku" u ovim zemljama.

Zatvorenici žele da ukažu na "potrebu da se počne demokratski proces" u Baskiji. Njihovo saopštenje objavljeno je u baskijskom listu "Gara".

Protesti će početi sljedeće sedmice, a do marta će obuhvati razne zatvore u Španiji i Francuskoj, dodaje se u saopštenju.

Grupa je pozvala na momentalno oslobađanje zatvorenika koji su izdržali svoje kazne, onih koji bi mogli da budu uslovno pušteni, kao i zatvorenika koji su teško bolesni.

Zatvorenici pozivaju na ukidanje držanja osuđenika u samicama i ponovili zahtjev da članovi Ete služe kazne zajedno u zatvorima u Baskiji, regionu koji obuhvata jugozapad Francuske i sjeverni dio Španije.

Grupa koja okuplja zatvorenike objavila je da su petorica njenih članova isključeni, jer su kritikovali nastavak oružane borbe, koja traje više od 40 godina.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: