Svijet
0

Zatvorenici ETA-e najavili proteste

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Zatvoreni članovi baskijske separatističke organizacija ETA najavili su danas jednogodišnju seriju protesta, uključujući štrajkove glađu.

Grupa od oko 750 zatvorenika koji izdržavaju kazne u Francuskoj i Španiji saopštila je da će kampanja trajati tokom 2010. godine, kao odgovor na "okrutnu zatvorsku politiku" u ovim zemljama.

Zatvorenici žele da ukažu na "potrebu da se počne demokratski proces"  u Baskiji. Njihovo saopštenje objavljeno je u baskijskom listu  "Gara".

Protesti će početi sljedeće sedmice, a do marta će obuhvati razne zatvore u Španiji i Francuskoj, dodaje se u saopštenju.

Grupa je pozvala na momentalno oslobađanje zatvorenika koji su izdržali svoje kazne, onih koji bi mogli da budu uslovno pušteni, kao i zatvorenika koji su teško bolesni.

Zatvorenici pozivaju na ukidanje držanja osuđenika u samicama i ponovili zahtjev da članovi Ete  služe kazne zajedno u zatvorima u Baskiji, regionu koji obuhvata jugozapad Francuske i sjeverni dio Španije.

Grupa koja okuplja zatvorenike objavila je da su petorica njenih članova isključeni, jer su kritikovali nastavak oružane borbe, koja traje više od 40 godina.