Svijet
0

Uhapšeni vođa ETA-e planirao otmicu u Španiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Španske vlasti saopćile su danas da je vođa oružane baskijske separatističke organizacije ETA Ibon Gogeaskoechea, koji je uhapšen jučer u Normandiji na sjeveru Francuske, navodno planirao otmicu u Španiji.

Ministar unutrašnjih poslova Alfredo Rubakalba izjavio je radiju Cadena SER da je policija pronašla "lisice" među opremom zaplijenjenom tokom hapšenja tri pripadnika ETA u Francuskoj i da one ne spadaju u materijal koji obično posjeduju komandosi ETA.

Rubakalba je dodao da su jučerašnja hapšenja potvrdila sumnje policije da ETA "i dalje planira otmice", prenio je AP.

On smatra da su se dvojica visoko rangiranih pripadnika ETA sreli zbog konačnog dogovora s Gogeaskoecheom, prije ulaska u Španiju i provođenja operacije.

Gogeaskoechea (54) je uhapšen pod sumnjom da je planirao napad na muzej "Gugenheim" u Bilbau tokom posjete španskog kralja Juana Carlosa.

Snage sigurnosti smatraju da je ETA, koja se bori za nezavisnost španske pokrajine Baskija i koja je odgovorna za smrt više od 850 ljudi, ozbiljno oslabljena zbog toga što je posljednjih godina uhapšeno nekoliko stotina njenih pripadnika.

Političko krilo ETA, Batasuna, pozvalo je prošle sedmice ETA da nastavi borbu mirnim sredstvima, prenijele su agencije.

Međutim, Batasuna nema uticaj na ETA od kada su propali mirovni pregovori sa španskom vladom, poslije bombaškog napada na madridskom aerodromu 2006. godine, u kome je poginulo dvoje ljudi.