Španija
0

Tri pripadnika ETA-e dobila više od 1.000 godina zatvora

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tri člana ETA-e osuđena su u petak na 1.040 godina zatvora, svaki za sudjelovanje u napadu 30. decembra 2006. godine na madridski aerodrom, u kome su ubijena dva Ekvatorijanca i koji je minirao mirovni proces započet s vladom.

Zatvorske kazne su danas u Španiji u praksi ograničene na 40 godina za teroristička djela.

Sud je proglasio tri pripadnika nezavisne baskijske oružane organizacije krivim, između ostalog, za krivična djela „terorističko ubistvo“, „pokušaj terorističkog ubistva“, i napad u kojem je bilo 40-tak lakše ranjenih.

Nacionalni sud, zadužen za teroristička pitanja, osudio je Mattina Sarasolu, Igora Portu i Mikela San Sebastiana da isplate odštetu rodbini dviju žrtava u visini od 500.000 i 700.000 eura.

Dva ekvatorska imigranta koja su spavala u automobilu stradala su od eksplozije 30. decembra 2006. godine na parkingu madridskog aerodroma Barajas.

Igor Portu i Mattin Sarasola su uhapšeni 9. januara 2008. godine i smješteni u privremeni pritvor. Mikel San Sebastian je uhapšen 15. februara 2008. godine u Saint-Jean-de-Luzu, na jugozapadu Francuske.

Bivšem vojnom vođi milicije ETA-e Garikoitzu Aspiazu Rubinu, „Txeroki“, osumnjičenom za komandovanje a uhapšenom 2008. godine u Francuskoj, sudit će se naknadno za ovaj napad.

Poslije ovog napada, počinjenog usred primirja, socijalistička vlada Josea Luisa Rodrigueza Zapatera je zvanično završila dijalog započet šest mjeseci ranije kako bi se pokušao riješiti spor mirnim putem.

Susreti posljednje šanse su uslijedili u proljeće dok ETA nije u junu te godine najavila povratak oružanoj borbi.

ETA, koju Evropska unija smatra terorističkom organizacijom, odgovorna je za smrt 829 osoba u više od 40 godina nasilja za nezavisnost Baskije.