Svijet
0

Zatvoren zračni prostor iznad Moskve

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vazdušni prostor iznad Moskve bit će zatvoren danas oko sat vremena, kao i svi aerodromi u ruskoj prijestonici zbog održavanja vojne parade na Crvenom trgu povodom Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, rekao je portparol ruske federalne agencije za vazdušni saobraćaj.

Portparol je rekao agenciji TASS da će biti zabranjeni svi civilni letovi u zračnom prostoru Moskve od 10.30 do 11.20 po moskovskom vremenu.

"Bit će omogućen samo tranzitni koridor za avione koji lete na visini između 9.000 i 11.000 metara", rekao je portparol.

Prema njegovim riječima, ova mjera je uvedena zbog intenzivnog avio programa u okviru vojne parade uz učešće više od 100 borbenih letjelica na svečanosti povodom obilježavanja 70 godina od pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom NJemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Današnja vojna parada bit će jedan od najmasovnijih događaja ikada.

Tokom parade na Crvenom trgu prodefilovat će 16.000 vojnika, 194 jedinice vojne tehnike, a učestvuje i 143 borbena aviona. Planirana je historijska rekonstrukcija sa vojnicima u uniformama iz Drugog svjetskog rata, uz učešće pripadnika pješadije, pilota, mornara, konjice, Kozaka i pionira.

Prema zvaničnim podacima, oko 27 miliona sovjetskih građana, i civila i vojnika, poginulo je u ratu protiv nacističke Njemačke od 1941. do 1945. godine.