Svijet
2

Moskva: Na Crvenom trgu proslava 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom

Klix.ba
(Foto: EPA)
Rusija danas održava svoju najveću vojnu paradu ikada, kojom obilježava 70 godina od pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, odnosno Dan pobjede nad fašizmom.

Hiljade vojnika marširaju Crvenim trgom u Moskvi, a usput se i pokazuju nova oružja. U Moskvi se na paradi nalazi 20 šefova država, dok mnogi bojkotuju ovaj događaj zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Kada je parada počela, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je međunarodna saradnja ugrožena proteklih godina. Rusi odbacuju tvrdnje Zapada kojim se optužuju da naoružavaju borce u istočnoj Ukrajini. Od aprila prošle godine je u borbama poginulo 6.000 vojnika, a sukobi su se dogodili u ukrajinskim regijama Donjeck i Luhansk.

U svom govoru je Putin odao počast žrtvama u Drugom svjetskom ratu. Zahvalio se Velikoj Britaniji, Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama za njihov doprinos pobjedi.

"U posljednje vrijeme su glavni principi međunarodne saradnje često ignorisani", dodao je Putin.

Ova izjava podsjeća na njegove ranije izjave u kojima tvrdi da SAD i NATO saveznici okružuju rusku vojsku

Parada je počela u 10 sati po lokalnom vremenu, a njoj prisustvuju kineski predsjednik Xi Jinping, indijski predsjednik Pranab Mukherjee i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koji su među više od 20 svjetskih lidera.

Na paradi su vojne jedinice širom Rusije, a neke su odjevene u uniforme iz Drugog svjetskog rata. Iznad Crvenog trga leti više od 100 aviona.

Međutim, najviše se govori o tenku T-14 Armata, koji ima top na daljinsko upravljanje te ojačanu kapsulu u kojoj je smještena posada.

Pokazani su i interkontinentalni balistički projektili RS-24 Yars, koji mogu nositi po tri nuklearne bojne glave.

Crvenim trgom su prošle i kineske trupe, što je prvi put dosad.

Vojne parade se održavaju i u drugim gradovima, uključujući Sevastopol na Krimu, ukrajinski južni poluotok koji je anektirala Rusija prošle godine. parada se održava i u Donjecku i Luhansku, gradovima koji su pod kontrolom ukrajinskih pobunjenika.

Paradu bojkotuju SAD, Australija, Kanada i većina evropskih zemalja, a razlog je ruska umiješanost u krizu u Ukrajini. Jučer je Poljska organizovala alternativni događaj za one koji bojkotuju rusku paradu. Bili su prisutni predstavnici Bugarske, Češke Republike, Estonije, Litvanije, Rumunije i Ukrajine.