Komentar
0

Zatvaranje Guantanama na iskušenjima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Plan predsjednika Obame da u roku od godinu dana zatvori Guantanamo kao da je počeo da se raspada zbog, kako navodi Times, pojave naoružanih bivših zatočenika na terorističkim internetskim stranicama, oštrog protivljenja u Sjedinjenim Državama da se zatvorenici nađu na američkom tlu i mlakog odgovora evropskih zemalja na poziv da prihvate zatočenike s Kube kojima se smiješi sloboda, ali, zbog straha od mogućeg zlostavljanja, pa možda i smrti, ne i povratak u matične zemlje.

I dok Times piše da se predsjednik Obama suočava s mnoštvom prepreka koje njegovo ambiciozno obećanje čine nerealnim, Daily Telegraph ukazuje na to da evropske države, koje su stalno pozivale Ameriku da ugasi zatvoru u Guantanamu, sada oklijevaju da ponude praktičnu alternativu za zbrinjavanje uskoro bivših zatvorenika. Veliko je iskušenje ne reći da bi Amerikanci, koji su i napravili cijelu zbrku, trebalo da je rješavaju. Ali bi takav stav, smatra list, odrazio moralni kukavičluk onih koji su tražili prestanak rada Guantanama i koji su, usto, uz Amerikance, uključeni u globalni rat protiv terorizma.

Tvrdnja Pentagona da se najmanje šezdeset zatočenika iz baze na Kubi po oslobađanju vratilo terorizmu, po Daily Telegraphu, znači da zatvorenici iz Guantanama ne smiju biti prepušteni sami sebi. Onima poput Haleda Šeika Mohameda, mozga napada od 11. septembra, mora biti suđeno za počinjene zločine. Ostali moraju biti podvrgnuti strogom nadzoru bilo u Americi, bilo u Evropi, a na tamošnjim vlastima počiva obaveza da učine sve kako te osobe više ne bi predstavljale prijetnju zapadnoj sigurnosti.