Zahtjev FPO-a
29

Zatraženo hitno obustavljanje izgradnje bošnjačke džamije u Klagenfurtu

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izgradnja bošnjačke džamije i islamskog centra u austrijskom gradu Klagenfurtu izazvala je negodovanje austrijske javnosti.
Javnost u Austriji je za projekat saznala tek prilikom polaganja kamena-temeljca, pišu austrijski mediji.

Proteklog vikenda položen je kamen-temeljac za kompleks koji će se prostirati na oko 5.000 kvadratnih metara, u vrijednosti od milion eura, a javnost je tek tada upoznata sa projektom, koji je inače dobio sve dozvole.

Kako se navodi na Facebook profilu Islamskog kulturnog centra Klagenfurt, tokom i uoči polaganja kamena temeljca prikupljeno je oko 65.000 eura donacija, a među donatorima je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Slobodarska partija Austrije (FPO) zatražila je od gradonačelnice Klagenfurta Mari-Luize Matiašic hitno obustavljanje izgradnje džamije.

Šef FPO u pokrajini Koruškoj Gernot Darman ukazao je da posebno kod tako škakljivih projekata kao što je izgradnja velike džamije u dijelu grada Sankt Peter, gdje već ima dosta problema, treba prići sa posebnom senzibilnošću, transparentnošću i prije svega informišući građane, prenosi b92.

Kritikovao je što je Matijašic šutila i nije informisala građane o ovom projektu.

FPO je, kako je naglasio, protiv izgradnje tako velike džamije, jer ona ne oslikava strukturu stanovništva u Koruškoj, u kojoj je udio muslimana mali.

"Zahtjevam od gradonačelnice da taj projekat obustavi", poručio je on, ukazujući da bošnjačka islamska zajednica u Klagenfurtu obuhvata svega 250 porodica.