Švedska
11

VIDEO / Zatražena ostavka ministrice kulture zbog "rasističkog" kolača

Klix.ba
Švedska ministrica kulture Lena Adesohn Liljeroth se u srijedu našla u središtu kontroverzne situacije, nakon što je na izložbi izrezala kolač koji je predstavljao figuru Afrikanke.

Grupa koja predstavlja afričke doseljenike u Švedskoj je zatražila ostavku ministrice Liljeroth, jer je čin rezanja torte okarakterisan kao rasistički. Tortu je napravio doseljenik iz Afrike Makode Linde, koji je ovim želio osuditi sakaćenje ženskih genitalija. Ministrica Liljeroth je odsjekla komad torte na mjestu gdje se nalaze genitalije i dala ga Lindeu. On je za to vrijeme pravio grimasu poput figure i "vrištao" od bola.

"Nisam namjeravao nikoga uvrijediti i osramotiti. Ovdje govorimo o sakaćenju ženskih genitalija, a ovo je dobar način za to", izjavio je Linde.

Predstavnici Nacionalne asocijacije afričkih doseljenika su zbog učešća u ovom činu zatražili ostavku ministrice Liljertoth. Oni se nadaju da se ovakvi incidenti neće ponoviti.

"Učestvovati u rasističkoj manifestaciji prelazi svaku mjeru", rekao je glasnogovornik Grupe koja predstavlja afričke doseljenike Kitimbwa Sabuni. On je dodao da je ministrica podržala rasistički događaj.

"Afrikanci više nemaju povjerenja u ministricu kulture i zahtijevaju da preuzme odgovornost i da ostavku", rekao je Sabuni.

Sporna situacija se dogodila u Muzeju moderne umjetnosti u Stockholmu povodom obilježavanja Svjetskog dana umjetnosti.