Svijet
0

Zastupnički dom traži od Busha strategiju za povlačenje iz Iraka

FENA
Američki Zastupnički dom izjasnio se u utorak velikom većinom da zatraži od predsjednika Georgea W.Busha da izloži Kongresu svoju strategiju eventualnog povlačenja američkih trupa iz Iraka.

Većinski demokratski Zastupnički dom je sa 377 glasova za i 46 protiv usvojio neobavezujući tekst kojim se traži od predsjednika "da uradi i dostavi Kongresu cjelovitu strategiju povlačenja oružanih snaga iz Iraka".

Tekst, koji je imao i podršku republikanskih parlamentaraca, ipak ne navodi nikakve datume i ne traži od predsjednika promjenu njegove strategije.

Svi demokratski pokušaji da natjeraju predsjednika da pokrene masovno povlačenje američkih trupa iz Iraka završeni su neuspjehom. Zastupnički dom nikada nije uspio da okupi dvije trećine traženih glasova.

Buduća bitka između Bushove administracije i Kongresa trebala bi se odnositi na budžet finansiranja ratova. Američki sekretar odbrane Robert Gates zatražio je prošle sedmice od Kongresa skoro 190 milijardi dolara za finansiranje ratova u Iraku i Afganistanu za 2008., odnosno 42 milijarde više nego što je bilo predviđeno.