SAD
0

Zastupnički dom Kongresa o paketu mjera za sanaciju finansijskog tržišta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stranački čelnici demokrata i republikanaca ovog puta ne žele ništa riskirati nakon što početkom sedmice nisu uspjeli osigurati dovoljno glasova za usvajanje plana za sanaciju finansijskih tržišta. To je dovelo do najvećeg bodovnog pada indeksa Dow Jones na Wall Streetu.

Senat je prekjučer usvojio modificiranu verziju tog zakonskog prijedloga s dodacima koji bi, kako vjeruju predlagatelji, trebali dovesti do promjene raspoloženja među nekim zakonodavcima i usvajanja zakona. Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je da poreske olakšice i drugi dodaci ne mijenjaju glavni cilj zakona.

"Kongres mora djelovati. Moramo intervenirati kako bismo umirili finansijska tržišta i zaštitili poreske obveznike."

Predsjednik Bush se u Bijeloj kući jučer sastao sa skupinom malih poduzetnika s američkog sjeveroistoka te ukazao na važnost glasanja u Zastupničkom domu.

"Zakonski prijedlog o kojem treba glasati Zastupnički dom daje nam najbolje izglede za osiguravanje likvidnosti kredita, osiguravanja zajmova i novca za male i srednje biznise kako bi oni mogli raditi."

Zakonski prijedlog predviđa izdvajanje do 700 milijardi dolara kojima bi vlada kupila od banaka kreditne obaveze koje one ne mogu naplatiti.

Demokratski i republikanski čelnici kažu da druga strana mora uvjeriti svoje članove da glasaju u prilog zakona.

Predsjednik Bush i dužnosnici administracije uključili su se u napor telefonirajući zakonodavcima tokom cijelog dana, javio je Glas Amerike.