Iznenađujući potez ili ne
52

Zašto su Španija, Norveška i Irska priznale Palestinu, ali ne i Belgija?

I. Sa.
Španija, Norveška i Irska su danas i zvanično saopćile da će priznati Palestinu za državu.
Ipak, ovoj listi nedostaje Belgija što bi moglo izgledati iznenađujuće na prvi pogled.

Belgijski premijer Alexander De Croo mjesecima je blisko sarađivao sa španskim kolegom o pitanju rata u Gazi.

Čak su u novembru skupa posjetili prijelaz Rafah između Egipta i Gaze te su bili kritički osvrnuti prema izraelskoj vojnoj operaciji.

Potpredsjednica belgijske vlade Petra De Sutter rekla je da bi Belgija trebala slijediti primjer, ali za sada nema konkretnih planova osim da se o tome raspravlja na današnjoj sjednici vlade.

Nisu svi predstavnici vladajuće koalicije oduševljeni ovom idejom. A s obzirom da su izbori za manje nešto do tri sedmice - evropski i savezni, Belgija bi mogla izostaviti ovu tačku dnevnog reda.

Također, ova zemlja predsjedava Evropskim vijećem te očito želi ostati u ulozi posrednika.

Ministrica vanjskih poslova Belgije Hadja Lahbib nedavno je rekla da ta zemlja želi više raditi na "racionalizaciji" onoga što je trebalo uraditi i ostavljanju emocija po strani.

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnost Josep Borrell ranije je rekao kako Belgija trenutno neće priznati Palestinu, ali da ipak postoji mogućnost da donesu suprotnu odluku.

Nedavno je i Generalna skupština UN-a održala sjednicu na kojoj je usvojena odluka kojom se ojačava status Palestine te se poziva Vijeće sigurnosti da ponovno razmotri i podrži punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Rezoluciju su podržale 143 države, devet uključujući SAD je bilo protiv, a 25 država je bilo suzdržano.

Rezoluciju su predložili Ujedinjeni Arapski Emirati, nakon što su SAD rezoluciju sličnog sadržaja blokirale u Vijeću sigurnosti.