The Guardian
0

Zašto političari plaše narod?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
The Guardianov kolumnista Simon Jenkins piše u srijedu da su terorizam, vulkanski oblaci i naftna mrlja u Meksičkom zaljevu pokazali da današnjim političarima nedostaje najdragocjenija osobina - srazmjerno reagovanje na opasnost.

Nakon izljevanja nafte iz buštine British Petroleuma (BP), broj turista i prodaja ribe u Meksičkom zaljevu dramatično su opali, iako je, i to donekle, zagađeno samo 16 od 180 plaža na Floridi i mada je najveći dio naftne mrlje u međuvremenu nestao.

Pošto je zarad političkih ciljeva "napuhao" katastrofu, predsjednik SAD-a Barack Obama sada se očajnički trudi da umanji njene razmjere.

U tome nije usamljen - od islandskih vulkanskih oblaka i raznih virusa gripa, do fantomskih terorističkih prijetnji i navodne opasnosti od iranske atomske bombe, političari su pokazali da su zanemarili svoju najvažniju obavezu - da opasnosti koje nam prijete stave u kontekst i da u skladu s tim reaguju.

Želja da se manipuliše strahom građana stara je koliko i sama vlast, ali joj moderni mediji daju dodatnu zlokobnu notu.

Mediji omogućuju liderima da ušutkaju razum i da, makar na kratko, navedu ljude na poslušnost, piše Simon Jenkins u Guardianu.