Komentari (92)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Vrlo jednostavno zato sto se stedi na materijalu, prije svega armaturi i zeljezu! Mogu mislit da jedan ovakav zemljotres pogodi BiH na sto bi licile nase novije kuce i zgrade...
na sta bi licile stare zgrade od 40-70 god lol, ljubomora sto nemas stan u novogradnji vec u nekoj razdrndanoj zgradi
E čuj ljubomora. Haveru zgrade na Dobrinji izgradjene pred olimpijadu ne može ni tornado srušiti a ovakav zemljotres da udari kod nas pola zgrada što je elita digla po Vracama bi se u prah pretvorilo. Eto tebi tvoja novogradnja kad si glup i ne kontaš neke stvari
PRIKAŽI ODGOVORE (7)
Kud ces veci paradoks kad hale koje prizvode namjestaj nemaju hidrante. Kovertu daju inspektoru i tjt...a kad pocne gorit hala onda je hampa a ne do Bog vodu obezbijedit...
Ovdje očigledno niko nije pročitao članak. Ali su svi izgleda građevinski inžinjeri. Prvo, čovijek lijepo objasni da je većina uništenih zgrada pravljena davno kad nije bilo znanja i tehnike kao danas. U rijetkim slučajevima moderne zgrade koje su oštećene ili srušene su većinom modifikovane poslje gradnje od samog vlasnika (uklanjanje nosećih zidova radi "otvorenog prostora").
Ali opet je čudo da išta stoji uspravno nakon 3 razarajuća zemljotresa koja su se desila u par sati. U Japanu koji je na najvišem nivou što se tiče gradnje je 2011 uništeno 350,000 objekata, poginulo 20,000 ljudi. Pola Hrvatske je razorio zemljotres jačine 6.5.
Poznajem covjeka,zivi u Vogosci koji ima certifikat za statiku zgrade i tehnicki prijem,covjek je slobodnjak,prodaje samo svoj pecet i potpis..voli popiti,cesto sam sjedio snjim,potpisao je za 70%gradnje u Kantonu Sarajevu i i.sarajevu..Recenica koju cesto ponavlja kada popije..Da mi je umrijeti samo prije nego se desi zemljotres u ovom podruucju..inace cu dobiti dozivotnu robiju..Pametnom je dosta ta izjava,da shvati kakva je novogradnja na koju se seljacine loze ..
Vrlo jednostavan odgovor: Imaju i oni svoju SDA.
Pa prave ih Sebije I Fadili.
Nek je Erdogan ulozio u Camilicu milione dolara, a sto mu je 20000 civilia stradalo zbog kradje I korupcije, U muslimanskoj drzavi. Allah da sacuva. Cijena džamije iznosila je 110 miliona američkih dolara (oko 550 miliona turskih lira u to vrijeme). Planiranje džamije Çamlıca počelo je 2000. godine, a vodile su ga dvije arhitektice, Bahar Mızrak i Hayriye Gül Totu. Njihov dizajn osvojio je drugu nagradu na takmičenju da smisle nešto prikladno
sigurnije u parku na.klupi.spavat,nek u zgradi novo komponovamih investitora,
Kad ti projektanti zavrse fax u Travniku i kad stavljas Kinesko ,Tursko ,a ne željezo iz Zeničke željezare ili neko koje ima dokazani kvalitet samo mozes molit Boga da se ne desi jaci zemljotres.
Kod nas u Sarajevu su toliko zgradurina nagurali jednu uz drugu, nedo’ Bog da se jedna sruši, lančano bi se komplet grad srušio ko’ domine
Jeftina gradnja, nema veze novija ili starija, vec kvalitet materijala
Nakon ovog potresa i katastrofalno loše gradnje u Tursku ne idem ni slučajno, da mi daju sve džaba, ja u Turskoj noć neću prenoćiti. Ljudi pamet u glavu, gradite kuće van grada, platite projekt i nadzor inženjera, ne šparajte željezo i beton: Ne pravite se pametni. Slušajte šta inženjer statičar kaže!
današnje zgrade su tiktok kvalitete, tiktok majstori i inženjeri i tik-tak materijal.
Sad ce lagano da padne cijena stanova nove gradnje. Bolje kupiti kuću u predgrađu. Stavrno ne znam koliko moraš biti lud da kupis stan na nekom viskom spratu. Neka hvala, bolje manja kuća prizemlje i sprat kao ovi ovdje Nijemci oko Minhena. Samo kod nas u Bosni fol eto kupiš stan ti si Sarajlija, nema Sarajlija čast malom broju ostalo sve doselilo.
gotove bi bile vala i stare zgrade..... a sve cijena 3000 po kvadratu... ne vrijedi to ni pola toliko....
Stradavaju jer novije zgrade su građene po kapitalističkom šablonu - uloži jeftino, prodaj skupo.
Kad su počeli praviti kancelarije u mom neboderu i izbijat nosive zidove ja sam prodao stan. Ne dao bog zemljotres u Sarajevu. Bilo bi isto ovako.