Analiza BBC-a
106

Zašto je 2023. bila teška za SAD: Napetosti s Rusijom, Kinom i podrška Izraelu koja je naišla na osudu

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U proteklih 12 mjeseci došlo je do niza zastoja za Sjedinjene Američke Države (SAD) na međunarodnoj političkoj sceni kada na mnogim frontovima vjetar puše u pogrešnom smjeru za zapadne interese.
U analizi koju je uradio BBC-jev autor Frank Gardner, pobrojani su razlozi zbog kojih je 2023. godina bila veoma teška za ovu veliku demokratiju.

Neuspjeh u vojnoj podršci Ukrajini

Rat za Ukrajinu nikako ne ide u dobrom pravcu. Posljednje odobreno finansiranje iz Sjedinjenih Američkih Država, nakon što su pregovori o nastavku pomoći zapeli u Kongresu, iznosi otprilike 250 miliona dolara. To se suprostavilo velikim nadama da bi moderna vojna oprema ukrajinskoj vojsci mogla dati prednost da potisne Ruse s većeg dijela teritorije koju su zauzeli. To se, pak, nije dogodilo.

Za Ukrajinu i Zapad, skoro sve ide u pogrešnom smjeru. Ukrajini kritično nedostaje municije i vojnika. Kongres zaustavlja pokušaje Bijele kuće da progura paket vojne podrške od 60 milijardi dolara, a Mađarska zadržava paket pomoći Evropske Unije od 50 milijardi eura.

Neprestana napetost s Vladimirom Putinom

Inače, u martu 2023. godine ruskog predsjednika Putina optužio je Međunarodni krivični sud u Hagu, zajedno sa komesarom za prava djeteta, za ratne zločine počinjene nad ukrajinskom djecom.

Zapad se nadao da će Putina to izolirati te da će biti nesposoban da putuje zbog straha od hapšenja i deportacije. No, ni to se nije dogodilo. Od te optužnice, Putin je bio u Kirgistanu, Kini, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji i svaki put bi bio dočekan na crvenom tepihu.

Runda za rundom sankcija EU trebalo je da baci rusku ekonomiju na koljena, prisiljavajući Putina da preokrene svoju invaziju. Ipak, Rusija se pokazala izuzetno otpornom na ove sankcije, nabavljajući mnoge proizvode preko drugih zemalja kao što su Kina i Kazahstan. Istina, Zapad se uglavnom odvikao od ruske nafte i gasa, ali Moskva je našla druge voljne kupce.

Činjenica je da, iako su Putinova invazija i brutalna okupacija Ukrajine odvratni zapadnim zemljama, to uglavnom nije za ostatak svijeta. Mnoge nacije to vide kao evropski problem.

Podrška SAD-a Izraelu i izostanak empatije za Palestince

Ubrzo s početkom rata u Gazi, Biden je otputovao u Izrael da razgovara s premijerom Benjaminom Netanyahuom, kada je naznačio da je došao iz jednog i jednostavnog razloga - da poruči kako Amerika stoji uz Izrael.

U očima mnogih muslimana i drugih širom svijeta, rat u Gazi učinio je da se SAD čine saučesnicima u uništavanju Gaze štiteći Izrael u UN-u.

Problematika iranskog savezništva sa Rusijom

Iran je pod sumnjom da je tajno razvijao nuklearno oružje, što poriče. Ipak, uprkos naporima Zapada, daleko je od izolacije, jer je proširio svoje vojne utjecaje na Irak, Siriju, Liban, Jemen i Gazu preko proxy organizacija koje finansira, obučava i naoružava.

Ove godine je Iran stvorio i sve bliži savez sa Moskvom, koju obezbjeđuje neiscrpnim zalihama bespilotnih letelica Shahed za lansiranje u ukrajinske gradove.

Za SAD Iran je označen kao neprijateljska prijetnja.

U međuvremenu, Južna Afrika, nekada viđena kao zapadni saveznik, održava zajedničke pomorske vježbe s ruskim i kineskim ratnim brodovima.

Bliskost Sjeverne Koreje i Rusije

Demokratska Narodna Republika Koreja bi trebala biti pod strogim međunarodnim sankcijama zbog svog zabranjenog nuklearnog oružja i programa balističkih projektila.

Ipak, ove godine je uspostavila bliske veze sa Rusijom, sa njenim vođom Kim Jong Unom koji je posjetio rusku svemirsku luku, nakon čega je Sjeverna Koreja poslala milion artiljerijskih granata ruskim snagama koje se bore u Ukrajini.

Sjeverna Koreja je probno ispalila nekoliko interkontinentalnih balističkih projektila, za koje se sada vjeruje da mogu doseći veći dio kontinentalnog dijela SAD-a.

Blago popuštanje tenzija s odvažnom Kinom

U određenoj mjeri, 2023. godine je dovela do popuštanja tenzija između Pekinga i Washingtona, uz uglavnom uspješan samit predsjednika Bidena i Xi Jinpinga u San Francisku.

Međutim, Kina nije pokazala znake da će odustati od svojih pretenzija na veći dio Južnog kineskog mora, izdajući novu "standardnu" mapu koja proširuje njene zahtjeve gotovo do obala nekoliko azijsko-pacifičkih zemalja.

Nije odustala ni od svojih potraživanja nad Tajvanom, koje je obećala da će "vratiti", silom ako bude potrebno.

Stoga, u ovoj sumornoj pozadini za Zapad, možda je teško vidjeti tračak nade, navodi se u analizi BBC-a.