Svijet
1

Zaštitar otkrio: Terorista pokušao ući na Stade de France

Piše: E. B.
Stade de France: Spriječena velika tragedija (Foto: EPA)
Stade de France: Spriječena velika tragedija (Foto: EPA)
Terorista je pokušao ući na Stade de France sinoć tokom utakmice između Francuske i Njemačke, izjavio je jedan od zaštitara francuskog nacionalnog stadiona.

Kako prenosi Wall Street Journal, jedan od zaštitara koji je bio na dužnosti za vrijeme utakmice izjavio je kako su bombaša samoubicu njegove kolege zaustavile na ulazu stadiona,te otkrili da je na sebi nosio eksplozivni prsluk.

U trenutku kada ga je policija htjela uhapsiti, on se uspio udaljiti i raznijeti se, a nedugo zatim raznio se i drugi terorista u blizini stadiona, dok je treći aktivirao eksploziv u obližnjem McDonald'su.

Sve tri eksplozije su jako odjeknule na stadionu, no utakmica je nastavljena. Selektori Franuske i Njemačke, Didier Deschamps i Joachim Löw su na poluvremenu susreta obaviješteni o onome što se događa napolju, no nisu željeli igračima saopćiti vijesti prije kraja utakmice.

Terorista je pokušao ući na stadion 15 minuta nakon početka meča, kada je na tribinama bilo oko 80.000 ljudi, te je pravovremenom reakcijom zaštitara spriječena velika tragedija.

"Prvo sam mislio da je riječ o snažnoj petardi ili topovskom udaru, ali kada sam vidio da evakuiraju predsjednika Hollandea, znao sam da se događa nešto jako loše", dodao je zaštitar.