{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zaposleni u britanskom javnom sektoru u štrajku

F
10.5.2012. u 21:55
0
1
Zaposleni u britanskom javnom sektoru u štrajku
0
Zaposleni u britanskom javnom sektoru u štrajku
Foto: Ilustracija
Desetci hiljada zaposlenika u javnom sektoru u Velikoj Britaniji bili su u četvrtak ponovo u štrajku protiv mirovinske reforme koju vlada kani provesti i koja je potaknula više štrajkova u zadnjih osamnaest mjeseci.
Sindikati koji obično ne iznose podatke o broju sudionika, očekivali su do 400.000 demonstranata, nakon rekordnog odaziva u novembru, kada se, po njihovoj procjeni, okupilo gotovo dva miliona nezadovoljnih.

Zaposleni u javnoj upravi, asistenti na univerzitetima, policajci, zatvorski čuvari, zaposleni u zdravstvu i ministarstvu odbrane pridružili su se štrajku, kao i zaposleni u useljeničkoj službi, zbog čega se strahovalo od stvaranja gužvi u zračnim lukama.

Više od 20.000 policajaca protestiralo je u Londonu protiv te reforme, ali i protiv smanjenja budžeta za policiju, noseći crne kacige s natpisom "rezovi su zločin", javila je Hina.

Vlada je izvijestila da je u štajku sudjelovalo tek 100.000 zaposlenih u javnim službama.

Reforma predviđa produljenje dobi za umirovljenje do 67 godina, pa i 68, sa sadašnjih 60 godina, te povećanje doprinosa. Vlada je u srijedu potvrdila ta načela reforme, ističući da sadašnji sistem nije održiv.

"Više neće biti pregovaranja o mirovinama a štrajkom se ništa neće postići", poručila je.

Ovo je treći veći štrajk protiv mirovinske reforme od juna 2011. u Velikoj Britaniji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: