Slovenija
15

Štrajk 100.000 zaposlenih u Ljubljani i drugim gradovima

FENA
Demonstracije u Sloveniji (Foto: AFP)
Demonstracije u Sloveniji (Foto: AFP)
Hiljade slovenskih sindikalnih aktivista su se okupile u srijedu rano popodne na protestima na poziv sindikata javnog sektora demonstrirajući protiv Vladinih mjera štednje o kojima Parlament tek treba odlučiti.

Protesti su održani u svim većim gradovima, a najviše demonstranata okupilo se u Ljubljani pred sjedištem Vlade noseći transparente protiv "ukidanja" socijalne države, smanjenja plaća i troškova namijenjenih obrazovanju. Protesti pred zgradom Vlade u prepunoj Gregorčičevoj ulici protekli su mirno, ali uz glasno izražavanje nezadovoljstva zviždaljkama i vuvuzelama.

Dio sindikalnih aktivista "preselio" je nakon toga pred obližnju zgradu Parlamenta, ali se većina prije toga razišla, na poziv Branimira Štrukelja, sekretara Sindikata zaposlenih u odgoju, nauci i obrazovanju. Štrukelj je tom prilikom novinarima rekao da je zadovoljan odzivom na današnji štrajk u kojem, prema podacima Sindikata javnog sektora, učestvuje oko 100.000 javnih službenika u školstvu, zdravstvu, javnoj upravi, policiji, carini, socijalnim i drugim službama. "Ako se ne postignu pravedna rješenja u mjerama štednje, idući će nas se put na demonstracijama okupiti još više", rekao je Štrukelj.

On je potvrdio da će u srijedu popodne biti nastavljeni pregovori s Vladom o zahtjevima sindikata, ali nije želio govoriti o trajanju štrajka niti mogućem popuštanju Vladi u pogledu smanjenja plaća. Istovremno je Štrukelj osudio sinoćnje izjave premijera Janeza Janše koji je sindikatima javnog sektora poručio da vrijeme provedeno u štrajku neće biti plaćeno i da je kriza posljednjih godina mimoišla one koji ne rade u privredi. Glavni predmet spora sindikata javnog sektora i Vlade je prijedlog mjera štednje, o kojima bi u iduće dvije sedmice trebao odlučiti Parlament, a koje podrazumijevaju smanjenje plaća u javnom sektoru za deset posto i smanjenje finansiranja obrazovnih ustanova, najavljen u sklopu rebalansa budžeta potrebnog zbog smanjenja deficita za 812 miliona eura.

"Nismo sebičnjaci i paraziti, što javnosti želi poručiti Vlada", rekao je Štrukelj, dodajući da su se i zaposleni u školstvu i obrazovanju, koji su najviše podržali štrajk javnog sektora, spremni odreći dijela svojih plaća, ali da vladine mjere štednje previše pogađaju školstvo te da su sindikati javnog sektora spremni popustiti kod plaća, ako se i u budućnosti sačuva dostupnost i kvalitet javnog školstva i drugih javnih službi za sve, istaknuvši da "Vladin brod ide pogrešnim pravcem".

Komentirajući štrajk, predsjednik Parlamenta Gregor Virant, predsjednik jedne od stranaka koalicijske Vlade premijera Janše, rekao je da je štrajk legitiman, ali da je u sadašnjem trenutku nepotreban, jer pregovori sindikata, Vlade i poslodavaca o paketu štednje još uvijek traju te je izrazio bojazan da bi šteta od štrajka mogla biti i veća, ako bi on potrajao. Dodao je da bi u sadašnjoj "teškoj situaciji" bilo najbolje da se o paketu štednje postigne sporazumno rješenje sa sindikatima te da bi u tome mogao pomoći i dogovor političkih stranaka.

Predsjednik Sindikata policajaca Zoran Petrovič je izjavio da je njihov štrajk protest protiv Vlade, a nije usmjeren protiv građana, te da poznaje policajce koji zbog niskih primanja moraju raditi nacrno. Policija će, prema navodima Policijskog sindikata, štrajkovati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, pri čemu ne isključuju mogućnost zaoštravanja i produžavanja štrajka, a traže odvojene pregovore s Vladom u odnosu na druge zaposlene u javnom sektoru.

Kako javljaju slovenski mediji, zbog štrajka carine i policije na nekim se graničnim prijelazima promet odvija usporeno, ali bez većih kolona.