|

Zapljena kubanskih cigara u porastu

Zapljena kubanskih cigara u porastu
0
F
FENA
16.1.2011. u 17:21
0
komentara
0

dijeljenja
Zapljena kubanskih cigara u porastu
Američka Carinska agencija zapaža da se od sredine novembra dramatično povećala količina kubanskih cigara koje se krijumčare u SAD, uprkos tome što su za njihov nelegalni uvoz predviđene stroge kazne.
Predsjednik Barack Obama je u septembru produžio važnost višedecenijskog embarga protiv Kube. Embargom uvedenim 1960-ih američkim državljanima i kompanijama se zabranjuje da trguju s kubanskim firmama i kupuju kubanske proizvode, među kojima su i popularne cigare, prenio je "Glas Amerike".

Hiljade cigara svakodnevno stiže u zgradu Međunarodne pošte na čikaškom aerodromu "O'Hare". Kutije, omoti, paketi su upućeni na odredišta širom SAD-a.

Od novembra, hiljade paketa ne stižu do onih kojima su upućeni. Razlog je to što su puni desetina, čak stotina kubanskih cigara.

Prema američkom trgovinskom embargu protiv Kube iz 1962., cigare su zabranjene i zapljenjuju se.

"Američkim državljanima je zakonom zabranjeno da kupuju, koriste, uvoze sve kubanske proizvode iz bilo kog dijela svijeta", objašnjava Brian Bell iz Agencije za carine i zaštitu granica.

Carinici su počeli da zapljenjuju ogromne količine cigara sredinom novembra. Bell kaže da ih je od tada zapljenjeno više od stotinu hiljada.

S novim paketima koji svakodnevno pristižu, taj broj se povećava. Jedna cigara može da dostigne cijenu od pet dolara pa sve do 50 dolara po komadu, navodi Bell i objašnjava da je povećanje kontrole krijumčarene robe preko Čikaga dobrim dijelom posljedica novih propisa, koji su uvedeni poslije pokušaja terorističkih napada eksplozivom sakrivenim u patrone s mastilom za printere.

"Sve teže od jedne funte, odnosno oko 450 grama, zabranjeno je da se transportuje putničkim avionom", dodaje Bell.

Mnoge pošiljke cigara su stizale u SAD upravo kao dio tovara putničkih aviona. Prema novim propisima, i te cigare sada moraju da se prenose teretnim avionima.

Mali broj cigara stiže u SAD direktno iz Kube, ako uopće i stiže. Bell ističe da se većina kupuje od švajcarskih kompanija, koje sasvim netačno tvrde da mogu da ih izvoze u SAD.

Mnogi teretni avioni iz Evrope dolijeću na čikaški aerodrom "O'Hare", gdje onda agenti pronalaze cigare. Zabranjeni predmeti se stavljaju u sigurnosna skladišta i potom uništavaju.

"Sve te cigare će biti spaljene u specijalnoj peći. Suprotno rasprostranjenom vjerovanju, niko ih neće pušiti. Neće se koristiti za božićne poklone. Imamo veoma stroge bezbjednosne mjere, da bi se osiguralo da sva zabranjena roba koja stigne u ovaj pogon bude uništena", objašnjava Brian Bell.

Za uvoz zabranjenih cigara postoje i kazne. Višestruki prekršioci i svi koji pokušavaju da trguju zabranjenom robom, ako budu osuđeni, mogu da budu kažnjeni novčano do 55.000 dolara, a u rijetkim situacijama mogu da dobiju i zatvorsku kaznu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.