Dramatična upozorenja
0

Na kutiji cigareta slika mrtvog muškarca u kovčegu

FENA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Američko ministarstvo zdravstva u srijedu je predstavilo nov prijedlog "hrabrijih zdravstvenih upozorenja" za kutije cigareta i reklame, koji bi kao propis trebalo da stupi na snagu krajem oktobra 2012.

Prijedlog koji predstavlja najveću promjenu u zdravstvenim upozorenjima o štetnosti duhana u posljednjih 25 godina uključuje "devet novih većih i vidljivijih tekstualnih upozorenja te fotografije u boji koje predočuju negativne zdravstvene posljedice pušenja", navelo je ministarstvo u saopćenju.

Među 36 predloženih fotografija, koje bi trebale zauzimati polovicu kutije cigareta, fotografija je mrtvog muškarca u otvorenom lijesu uz upozorenje: "Pušenje vas može ubiti". Druga je fotografija muškarca koji drži cigaretu i izdiše duhanski dim na kanilu za disanje - otvor na prednjoj stijenci vrata tzv. traheostomu, uz upozorenje: "Cigareta stvara ovisnost".

Na trećoj je fotografiji tamnoputi dječačić koji se mršti gledajući duhanski dim uz upozorenje: "Duhanski dim može štetiti vašoj djeci".

Javnost će imati priliku izjasniti se o 36 predloženih fotografija u javnoj raspravi do 9. januara. Nakon toga bi dužnosnici Uprave za hranu i lijekove (FDA) trebali odabrati devet upozorenja i fotografija koja će se koristiti najkasnije do 22. juna.

Propisi zahtijevaju upotrebu novih fotografija i upozorenja na svim vrstama cigaretama koje će biti u prodaji u SAD-u do 22. oktobra 2012.

"Danas FDA poduzima ključni korak prema smanjenju strašnog danka bolesti i smrti uzrokovanog upotrebom duhana, predlažući da se dramatično promijeni način na koji se cigarete pakiraju i oglašavaju u ovoj zemlji", izjavila je povjerenica FDA Margaret Hamburg.

"Kada nova pravila stupe na snagu, zdravstvene posljedice pušenja bit će očite svaki puta kad se uzme kutija cigareta. To je konkretan primjer kako nova nadležnost FDA za duhanske proizvode može koristiti javnom zdravlju", dodala je Hamburg.

Upotreba duhana je prema podacima američke vlade uzrok 443.000 smrtnih slučajeva godišnje i vodeći uzrok prerane smrti u SAD-u. Procjenjuje se da je u SAD-u oko 30 posto svih smrtnih slučajeva od raka povezano s upotrebom duhana.

U SAD-u su pušači oko 24,8 milijuna muškaraca (23,1 posto) i 21,1 milijuna žena (18,3 posto), starijih od 18 godina, prema posljednjem istraživanju Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku iz 2008., prenijela je Hina.