|

Svijet u borbi protiv duhana

Svijet u borbi protiv duhana
0
F
FENA
21.11.2010. u 16:09
0
komentara
0

dijeljenja
Svijet u borbi protiv duhana
Na konferenciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Urugvaju više od 170 zemalja usvojilo je mjere za jačanje borbe protiv duhana, uključujući i one koje se odnose na dodavanje aroma cigaretama.
Predstavnici 172 zemlje potpisnice Okvirne konvencije o kontroli duhana postigli su u subotu sporazum i o uvođenju programa pomoći za prestanak pušenja u nacionalnim zdravstvenim sustavima i o podršci kampanjama za podizanje svijesti stanovništva, navodi se u saopćenju WHO-a koje su prenijele agencije.

Glavni problem koji se razmatrao na ovoj konferenciji odnosio se na reguliranje upotrebe hemijskih aditiva, a zdravstveni dužnosnici na skupu su se dogovorili da se preporuči ograničavanje ili zabrana aroma.

Borci protiv pušenja smatraju da dodavanje aroma, poput arome čokolade, čini cigarete ukusnijim i privlačnijim onima koji tek počinju pušiti.

Duhanska industrija protivi se tim preporukama i tvrdi da bi zabrana dodataka u cigaretama za posljedicu imala više milijuna izgubljenih radnih mjesta i uništavanje nekih ekonomija.

Sudionici nisu donijeli nikakvu odluku u pogledu kontrole "elektronskih cigareta" i sličnih proizvoda koji sadrže duhan. O toj temi će se raspravljati na sljedećem skupu 2012. u Južnoj Koreji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.