Kolumbija
0

Zaplijenjena do sada najveća narkopodmornica

SRNA
Kolumbijske vlasti zaplijenile su podmornicu za koju navode da pripada organizaciji "Revolucionarne oružane snage Kolumbije" (FARK) i da ima kapacitet da preveze deset tona kokaina.

Podmornicu su na obalu izvukli pripadnici vojne policije i odjeljenja za borbu protiv narkotika Nacionalne policije kod sela Punta Bonita, nedaleko od grada Buenaventura na kolumbijskoj obali Pacifika.

Prema podacima Nacionalne policije, podmornica može da pređe 1 500 kilometara bez dopunjavanja goriva što znači da može da ode do Centralne Amerike i vrati se u Kolumbiju.

"Unutrašnjost podmornice velika je oko 27 kubnih centimetara tako da može da preveze do deset tona kokaina", rekao je general Luis Alberto Perez iz kolumbijske Nacionalne policije.

Smatra se da je podmornica, koja je napravljena od drveta i optičkih vlakana, najveća do sada ikada zaplijenjena u Kolumbiji.

Od početka ove godine kolumbijske snage za borbu protiv narkotika zaplijenile su sedam podmornica dok je ukupno zaplijenjeno 66 nakon što je otkriveno da ih krijumčari koriste za prevoz narkotika.