Osvetnički napad
0

Zapaljena džamija u Oregonu

Sarajevo-x.com
Vatra u Islamskom centru u američkoj saveznoj državi Oregon je podmetnuta, saopštila je američka policija, prenosi BBC. Policija je saopćila da je vatra podmetnuta u jednoj od soba Islamskog centra Salman Alfarisi u Corvallisu. U požaru nije bilo povrijeđenih.

Centar je posjećivao 19-godišnji Somalijac Mohamed Osman Mahamud, koji je u petak uhapšen zbog namjere podmetanja bombe na božićnoj ceremoniji u blizini Portlanda.

"Eliminisali smo druge uzroke vatre i imamo dokaze da je požar podmetnut", saopćeno je iz vatrogasne službe.

Zvaničnici su saopštili da je požar podmetnut u dva sata poslije ponoći po lokalnom vremenu i da je ugašen nakon desetak minuta.

Lokalna policija ne zna ko stoji iza požara, ali pretpostavljaju da je džamija bila meta napada zbog Mohamuda, koji je dolazio na molitve. Policija je objavila da neće tolerisati bilo kakve osvetničke napade zbog njegovog propalog pokušaja napada.

Mohamud je u petak uhapšen nakon što je obavio poziv za koji je mislio da će aktivirati bombu. Naturalizovani Amerikanac rođen u Somaliji policajcima je rekao da o džihadu razmišlja od svoje 15. godine.

Bit će optužen za pokušaj korištenja oružja za masovno uništenje.