|

Pomoću varke uhapšen potencijalni 19-godišnji terorista

Pomoću varke uhapšen potencijalni 19-godišnji terorista
0
F
FENA
28.11.2010. u 10:01
6
komentara
0

dijeljenja
Pomoću varke uhapšen potencijalni 19-godišnji terorista Mohamed Osman Mohamud (Foto: AP)
U operaciji u kojoj su se poslužili varkom, agenti američkog FBI-a uhapsili su 19-ogodišnjaka iz Somalije koji je pokušao dići u zrak kombi za koji je vjerovao da je pun eksploziva, na svečanosti paljenja božićne jelke na prepunom trgu u Portlandu, u saveznoj državi Oregon.
Lažnu bombu su mu dostavili agenti FBI-a i javnost nikada nije bila u opasnosti, saopćile su vlasti.

Mohamed Osman Mohamud (19), američki državljan rođen u Somaliji, uhapšen je u petak navečer po lokalnom vremenu, nakon što nazvao mobitel za koji je mislio da će aktivirati eksploziv u kombiju, ali su su ga umjesto toga okružili agenti FBI-a i policija.

Izvikujući arapski izraz "Allahu Akbar!" (Bog je velik), Mohamud je pokušao udarati agente i policajce dok su ga odvodili u pritvor, javio je dnevni list Portland Tribune.

"Prijetnja je bila vrlo stvarna. Naša istraga je pokazala da je Mohamud bio apsolutno odlučan izvesti napad u velikom stilu, sa što više žrtava", izjavio je Arthur Balizan, posebni agent FBI-a u Oregonu.

FBI je u subotu objavio da je Mahmoud djelovao sam, bez uputa neke strane terorističke organizacije, te da su ga počeli istraživati kao sumnjivoga, nakon dojave od nekoga ko je bio zabrinut zbog tog mladića.

Mohamud je mjesecima planirao pojedinosti napada, uključujući i mjesto parkiranja kombija kako bi bilo najviše žrtava, a u jednom trenutku je poštom poslao komponente bombe operativcima FBI-a, za koje je vjerovao da su njegovi militantni istomišljenici i sudionici urote, kako bi sastavili eksplozivnu napravu.

Mohamud je optužen za pokušaj upotrebe oružja za masovno uništenje, za što mu može biti izrečena kazna doživotnog zatvora.

U ponedjeljak će biti izveden pred savezni sud u Portlandu, kako bi se izjasnio o krivnji, prenosi Hina.

Operacije u kojima se agenti FBI-a i drugih američkih službi sigurnosti koriste varkom, kako bi otkrili i priveli pravdi militantne ekstremiste, jedan su od vodećih načina borbe protiv domaćeg terorizma u SAD-u.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...