{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Zapadni Balkan treba biti u EU do 2014. godine'

F
18.11.2009. u 19:37
0
1
'Zapadni Balkan treba biti u EU do 2014. godine'
0
'Zapadni Balkan treba biti u EU do 2014. godine'
Nova grčka vlada želi ponovo da odigra pokretačku ulogu i pomogne zemljama zapadnog Balkana na evropskom putu, zbog čega je predložila agendu da sve zemlje zapadnog Balkana do 2014. godine postanu članice Evropske unije, izjavio je u srijedu u Beogradu vršilac dužnosti šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas.
- Riječ je o veoma važnom prijedlogu, koji ima i simbolični značaj, jer se 2014. obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Početak Prvog svjetskog rata je korijen svih rana koje i danas postoje na Balkanu, rekao je Drucas poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, javio je Tanjug.

- EU je najuspješniji model mira koji poznajemo i on mora da preuzme odgovornost i doprinese miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Zbog toga je veoma važno stvoriti novu dimenziju na putu zapadnog Balkana u EU, rekao je Drucas, koji je turneju po državama zapadnog Balkana započeo u Beogradu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da Srbija zdušno podržava incijativu Grčke o integraciji zemalja zapadnog Balkana u EU do 2014. godine.

- Dugo smo čekali na to da Grčka ponovo preuzme lidersku ulogu kad su evropske integracije u pitanju, rekao je Jeremić, naglasivši da su pred Srbijom nekoliko izuzetno važnih nedjelja.

- Poslije 20 godina građanima Srbije će biti ukinute vize za putovanja u zemlje EU i trebalo bi da bude donijeta odluka o odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Smatramo da su se stekli uslovi da Srbija napravi taj važan korak, rekao je Jeremić i dodao da je ove ciljeve lakše ostvariti s Grčkom kao partnerom.

Jeremić se posebno zahvalio grčkoj vladi na podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kada je riječ o Kosovu. On je istakao da između Srbije i Grčke ne postoji nijedno otvoreno pitanje i da je Grčka najbliži partner Srbije na putu ka EU.

Drucas će u četvrtak, kao predstavnik Grčke vlade, prisustvovati sahrani patrijarha srpskog Pavla.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: