|

'Zapadni Balkan treba biti u EU do 2014. godine'

'Zapadni Balkan treba biti u EU do 2014. godine'
0
F
FENA
18.11.2009. u 19:37
1
komentara
0

dijeljenja
'Zapadni Balkan treba biti u EU do 2014. godine'
Nova grčka vlada želi ponovo da odigra pokretačku ulogu i pomogne zemljama zapadnog Balkana na evropskom putu, zbog čega je predložila agendu da sve zemlje zapadnog Balkana do 2014. godine postanu članice Evropske unije, izjavio je u srijedu u Beogradu vršilac dužnosti šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas.
- Riječ je o veoma važnom prijedlogu, koji ima i simbolični značaj, jer se 2014. obilježava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Početak Prvog svjetskog rata je korijen svih rana koje i danas postoje na Balkanu, rekao je Drucas poslije sastanka s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem, javio je Tanjug.

- EU je najuspješniji model mira koji poznajemo i on mora da preuzme odgovornost i doprinese miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu. Zbog toga je veoma važno stvoriti novu dimenziju na putu zapadnog Balkana u EU, rekao je Drucas, koji je turneju po državama zapadnog Balkana započeo u Beogradu.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je da Srbija zdušno podržava incijativu Grčke o integraciji zemalja zapadnog Balkana u EU do 2014. godine.

- Dugo smo čekali na to da Grčka ponovo preuzme lidersku ulogu kad su evropske integracije u pitanju, rekao je Jeremić, naglasivši da su pred Srbijom nekoliko izuzetno važnih nedjelja.

- Poslije 20 godina građanima Srbije će biti ukinute vize za putovanja u zemlje EU i trebalo bi da bude donijeta odluka o odmrzavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Smatramo da su se stekli uslovi da Srbija napravi taj važan korak, rekao je Jeremić i dodao da je ove ciljeve lakše ostvariti s Grčkom kao partnerom.

Jeremić se posebno zahvalio grčkoj vladi na podršci očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kada je riječ o Kosovu. On je istakao da između Srbije i Grčke ne postoji nijedno otvoreno pitanje i da je Grčka najbliži partner Srbije na putu ka EU.

Drucas će u četvrtak, kao predstavnik Grčke vlade, prisustvovati sahrani patrijarha srpskog Pavla.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...