Svijet
0

Zapadne zemlje su ohrabrile ruske imperijalističke porive

FENA
Moskva
Moskva
Neće se ostvariti želja njemačke kancelarke Angele Merkel da tokom njenog predsjedavanja Evropskom unijom s Moskvom bude zaključen novi sporazum o dugoročnoj saradnji u nizu oblasti, od energetike, preko ljudskih prava, do borbe protiv globalnog otopljavanja, piše u petak The Guardian.

I EU i Rusija izgradnjom partnerskog odnosa mogu mnogo toga dobiti, ali samitom Evropske unije i Rusije umjesto toga dominira niz sporova oko Balkana i istočnoevropskih zemalja.

U korijenu je tih teškoća, ocjenjuje Guardian, činjenica da se EU promijenila otkad je u svoje redove primila 10 bivših socijalističkih zemalja - sve one u manjoj ili većoj mjeri imaju primjedbe na račun Rusije. Ne dopada im se ni nadmeni ton Moskve koja pravi razliku između starih i novih članica Unije.

Savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina Sergej Jastrežembski izjavio je naprimjer da neke nove članice EU-a imaju komplekse i da su stari partneri Rusije u Evropskoj uniji toga svjesni, podsjeća Guardian.

Britanski stručnjak za istočnu Evropu Jonathan Eyal smatra da EU treba Rusiji vrlo jasno saopćiti da njen pokušaj stvaranja podjela između starih i novih članica Unije neće biti toleriran.

U analizi za Financial Times on navodi da Rusija na te podjele igra strahujući da bi nove članice Unije koje nemaju simpatija za Moskvu mogle EU pretvoriti u antiruski klub.

Najbolji način da Rusija to izbjegne bio bi da Moskva uđe u prijateljski dijalog sa zemljama koje su nekada bile u njenoj sferi uticaja. Rusija međutim, piše Jonathan Eyal, na bivše socijalističke zemlje u centralnoj Evropi gleda s nipodaštavanjem.

Najprije je nastojala da ih učini nebitnim tako što će izgraditi bliske odnose s najvećim zapadnoevropskim zemljama, a sada poduzima ekonomske mjere protiv nekih od njih. Zapadnoevropske zemlje su to do sada tolerirale želeći zadržati dobre odnose s Moskvom, ali su time samo ohrabrile najgore ruske imperijalističke porive, ocjenjuje Jonathan Eyal u Financial Timesu.

The Times saznaje da je Angela Merkel već u četvrtak navečer na večeri pred samit bila prilično oštra prema Vladimiru Putinu te mu rekla, kako navodi list, da ne može poduzimati korake protiv pojedinih članica EU-a i očekivati da to ne ostavi posljedice na odnose s Unijom.

Times ocjenjuje da kancelarka Merkel do sada nikada nije bila toliko oštra prema ruskom predsjedniku.