Višemjesečna bitka
34

Zapadne procjene govore da je zauzimanje Bahmuta Rusiju koštalo više od 60.000 vojnika

F. H.
Screenshoot: Twitter
Screenshoot: Twitter
Zapad procjenjuje da je Rusija izgubila više od 60.000 vojnika kao rezultat pokušaja zauzimanja grada Bahmuta na istoku Ukrajine.

Zapadni dužnosnik rekao je novinarima u četvrtak 1. maja, pod uvjetom anonimnosti-

Smatramo da je zauzimanje Bahmuta Rusiju vjerovatno koštalo najmanje 60.000 žrtava u sektoru Bahmut-Popasna tokom jednogodišnje bitke", rekao je dužnosnik.

Pojasnio je da je 60.000 "konzervativna procjena" ruskih gubitaka u ovom području dodirne linije, što uključuje i ranjene i poginule. Od toga je najmanje trećina ubijena, dodao je dužnosnik.

Izvor je opisao grad kao "nema strateški značajan", dodajući da su se, prema Zapadu, "ukrajinski elementi povukli iz glavnog izgrađenog područja grada".

"Vidimo Wagnerove [plaćeničke] snage u procesu povlačenja, barem za sada. Zamjena ovih elemenata snaga značajna je obveza već prenapregnutih regularnih snaga Rusije", rekao je dužnosnik.

Ukupan broj ruskih gubitaka u ratu s Ukrajinom, prema zapadnom dužnosniku, premašuje 200.000.

U noći s 20. na 21. maja rusko Ministarstvo odbrane objavilo je navodno zauzimanje Bahmuta nakon višemjesečne ofanzivne kampanje. Ukrajinska strana navodi da vojska i dalje kontrolira dio Bahmuta.

Ruski osvajači započeli su borbe za grad Bahmut, Donjecka oblast, prvog augusta 2022. Od 31. maja 2023. grad je potpuno uništen, ali krvave bitke za njega se nastavljaju.

Financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin tvrdio je da su njegovi plaćenici konačno zauzeli Bahmut 20. maja, te je najavio predaju grada ruskim regularnim trupama 25. maja i dva mjeseca predaha za Wagnerovce od 1. juna.