Ali Akbar Salehi
0

"Zapad ne želi razumjeti mirovnu poruku Irana"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Zapad ne želi razumjeti mirovnu poruku Irana i potrebe zemlje za postrojenjima za obogaćivanje urana, izjavio je šef Iranske organizacije za nuklearnu energiju i iranski potpredsjednik Ali Akbar Salehi.

"Očigledno, Zapad ne želi razumjeti mirovnu poruku Irana", rekao je Salehi, optužujući Zapad da provocira Teheran povodom plana o izgradnji 10 novih postrojenja za obogaćivanje urana.

Salehi tvrdi da je zahtjev Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) upućen Teheranu da obustavi rad u nedavno otkrivenim pogonu "potaknuo vladu da usvoji plan", naveo je BBC.

Iranska vlada usvojila je planove za izgradnju 10 postrojenja za obogaćivanje urana u industrijskom opsegu, što je, kako navode agencije, desetostruko širenje iranskoga nuklearnog programa i vjerojatno će utjecati na zaoštravanje odnosa Irana sa Zapadom.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, reagirajući na informaciju iz Irana, rekao je da je Teheran "pomalo djetinjast". "Iran igra krajnje opasnu igru", upozorio je Kouchner, dodajući da ne postoji usaglašen stav o pitanju Irana.

Izvor iz ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je za lokalne medije u Moskvi da Rusija najveći snabdjevač Irana sirovinom za nuklearke i da su "ozbiljno zabrinuti zbog najnovijih izjava iranskih lidera".

Agencije navode da Iran nije namjeravao izgraditi 10 novih postrojenja, poput onog u Natanzu, gdje postoji 8.600 centrifuga, mada ih samo 4.000 obogaćuje uran, dok IAEA nije oštro napala iranske nuklearne aktivnosti.

Iran planira proizvoditi 20.000 megavata električne energije u nuklearkama u idućih 20 godina, a nova postrojenja za obogaćivanje urana potrebna su za proizvodnju dovoljnih količina goriva (sirovine) za buduće nuklearne elektrane.