Svijet
0

SAD osuđuje najavu Irana o gradnji podzemnih nuklearnih objekata

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak kritizirale najavu Irana o gradnji dva podzemna pogona za obogaćivanje urana, radi zaštite od mogućih zračnih udara, ističući kako je to novi dokaz nesuradnje Teherana s UN-ovom Agencijom za atomsku energiju (IAEA).

"To je dodatni dokaz da Iran odbija surađivati s IAEA-om. U biti, dodajući nove objekte za obogaćivanje, Iran povećava broj pitanja koja ima s međunarodnom zajednicom, umjesto da riješi postojeća", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

On je najavio konkretni prijedlog UN-u za nove sankcije Iranu "idućih sedmica", ističući da SAD usko surađuje s ostalim stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačkom na utvrđivanju ciljeva tih sankcija.

Zapovjednik američkog združenog stožera izjavio je u ponedjeljak da vojni udar protiv Irana ne bi bio "odlučujući" u suprotstavljanju njegovom nuklearnom programu.

"Nijedan udar, koliko god bio djelotvoran, ne bi sam po sebi bio odlučujući", rekao je admiral Mike Mullen na konferenciji za tisak, dodajući kako podržava diplomatski i gospodarski pritisak na Iran.

Čelnik iranskoga nuklearnog programa Ali Akbar Salehi najavio je u ponedjeljak izgradnju novih pogona za obogaćivanja urana.

"Uz Božiju pomoć, u idućoj iranskoj godini (koja počinje u martu) mogli bismo početi s gradnjom dva nova pogona za obogaćivanje, kao što je zapovjedio predsjednik", izjavio je Salehi za iransku agenciju ISNA.

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad je u novembru 2009. najavio gradnju deset novih pogona za obogaćivanje urana, prkoseći snažnoj međunarodnoj osudi nakon otkrića tajnoga iranskog nuklearnog objekta kod grada Qoma.

Salehi je rekao da će novi pogoni biti opremljeni s centrifugama za obogaćivanje urana nove generacije i ukopani u planine kako bi bili zaštićeni od mogućih "napada", prenijela je Hina.