|

Zamrznut bankovni račun nobelovke Shirin Ebadi

Zamrznut bankovni račun nobelovke Shirin Ebadi
0
F
FENA
29.11.2009. u 15:46
0
komentara
0

dijeljenja
Zamrznut bankovni račun nobelovke Shirin Ebadi Foto: Reuters
Iran je na "ilegalan" način zamrznuo bankovni račun advokatice Shirin Ebadi, dobitnice Nobelove nagrade za mir 2003., kako bi izvršio pritisak na advokaticu, branitejicu ljudskih prava i oštru kritičarku islamskog režima, objavio je jedan od njenih kolega. - Suma dodijeljena na ime njene nagrade, položene na njen bankovni račun, korišten je za pomoć političkim zatvorenicima i njihovim porodicama, kazao je Mohammad Al- Dadkhah, član i osnivač Centra za odbranu ljudskih prava Shirin Ebadi, javio je AFP.
- Vlasti su blokirale bankovni račun i ne dozvoljavaju da se novac podiže,kazao je advokat Dadkhah.

On je dodao da je to ilegalna mjera jer blokiranje računa treba da bude odluka suda za koju se moraju predočiti dokazi te da je to "politički akt".

Iranske vlasti oduzele su joj također odlikovanje i diplomu Nobelove nagrade, koje su bile čuvane u bankarskom sefu, objavila je norveška vlada u četvrtak, precizirajući da je iranski predstavnik pozvan u Oslo kako bi mu se dostavila protestna nota.

- Šokirani smo i osuđujemo takve akcije, izjavio je norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Stoere.

Shirin Ebadi napustila je Iran pred sami reizbor ultrakonzervativnog predsjednika Ahmadinejada 12. juna.

Otada, advokatica traži od međunarodne zajednice da djeluje protiv "kršenja ljudskih prava koje iranske vlasti redovno čine nakon izbora".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.