Svijet
0

Shirin Ebadi pozvala na uvođenje političkih sankcija Iranu

FENA
Shirin Ebadi (Foto: AFP)
Shirin Ebadi (Foto: AFP)
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Shirin Ebadi u petak je zatražila od zemalja u svijetu da uvedu političke sankcije Iranu slabljenjem diplomatskih veza i uskraćivanjem viza zvaničnicima, ali je odbacila ekonomske sankcije kao štetne po iranski narod.

Ebadi je izjavila da se situiacija s ljudskim pravima rapidno pogoršava i optužila je snage sigurnosti za nasilno suzbijanje mirnih protesta protiv onoga što opozicija naziva reizborom na prevaru aktuelnog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada u prošloj godini.

"Protiv sam ekonomskih sankcija i vojnih napada. Ukoliko, ipak, iranska vlada nastavi da krši ljudska prava i ignorioše zahtijeve naroda, onda počinjem razmišljati o političkim sankcijama", izjavila je Ebadi na Forumu o ljudskim pravima u Iranu.

"Ne prodajite oružje iranskoj vladi", dodala je.

Ebadi je, govoreći za Reuters nakon skupa, jasno poručila da se političke sankcije trebaju nametnuti jer se ljudska prava u Iranu "krše iz dana u dan".

"Ne mislim na potpuni prekid veza s iranskom vladom. Mislim na slabljenje veza s iranskom vladom, na primjer povlačenjem ambasadora iz Irana, slabljenjem diplomatskih veza s nivoa ambasadora na nivo otpravnika poslova ili konzularni nivo", kazala je.

"Na taj način, to nije potpuni prekid veza ali tako pokazujete iranskom narodu da je poštovanje ljudskih prava od najvećeg značaja za vas", izjavila je ona putem prevodioca.

"Ne dajite vize bilo kojim vladinim zvaničnicima niti bilo kojoj delegaciji koja predstavlja vladu", izjavila je ona Reutersu.