Svijet
1

Zamjenik turskog premijera Arinc razgovarao s novinarima iz BiH

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc primio je u zgradi Vlade Republike Turske grupu novinara iz BiH, koji borave u posjeti Turskoj u organizaciji agencije Anadolija (AA), Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA) i Turkish Airlinesa.

Arinc je zahvalio novinarima na posjeti te kazao da je AA novinska agencija sa tradicijom dugom 93 godine.

"AA je važna agencija koja prenosi glas Turske i svijeta u obliku vijesti. To je agencija koja u zadnjih nekoliko godina privlači posebnu pažnju zbog vijesti koje objavljuje na različitim jezicima. Povećava se i broj vijesti koje su važne za cijelu balkansku regiju, a AA pokušava da se za te vijesti pročuje i u svijetu", rekao je Arinc.

On je naglasio kako je i TIKA jedna od važnijih institucija Turske, te da djeluje u cijelom svijetu, posebno na poljima društva i kulture. Arinc je tokom razgovora s bh. novinarima podsjetio na svoju raniju posjetu balkanskim zemljama, te naglasio kako dobro poznaje ovu regiju.

"Turska ima blisku historiju sa balkanskim zemljama. Pored toga što smo geografski bliski, imamo zajedničku historiju i kulturu. Čak smo živjeli na istim prostorima. Turska ima jake veze sa Balkanom", poručio je Arinc.

Zamjenik turskog premijera osvrnuo se i na 100. godišnjicu Balkanskih ratova i rekao: "To nisu događaji kojih se bilo ko želi prisjećati, ali sigurno je da Balkanski ratovi imaju važno mjesto u našoj historiji. Mi smo mišljenja da treba učiti iz historije i ne želimo da se ponavljaju nesuglasice, sukobi i rasprave iz prošlosti. Naš cilj je mir. Mi imamo poštovanje prema teritorijalnoj cjelovitosti i političkom suverenitetu svake zemlje i, kao Turska, želimo ostvariti ozbiljne i iskrene odnose sa njima. To može biti među vladama, parlamentima, narodima ili medijima. Medijima u svijetu, po mnogim pitanjima, trebaju iskrene i objektivne vijesti i to na brz način. Postoje institucije koje to rade. Znamo iz prošlosti, a vidimo i sad šta mogu prouzrokovati dezinformacije ili redundancija. Agencija Anadolija želi plasirati tačne vijesti i novinarstvo sa principima."

Generalni direktor i predsjednik Upravnog odbora agencije Anadolija Kemal Ozturk kazao je da su neki od novinara u delegaciji prvi put u Turskoj, dodavši da oni prate vijesti iz Turske putem servisa AA na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Ozturk je zahvalio Arincu na prijemu.