Svijet se mijenja
0

Zamjenik ministra odbrane Rusije tvrdi da počinje novi Hladni rat

G. M.
Moskva: Razvijaju se nove vrste oružja (Foto: EPA-EFE)
Moskva: Razvijaju se nove vrste oružja (Foto: EPA-EFE)
U svijetu počinje novi Hladni rat i već je u toku "doktrinarno definisanje protivnika", smatra zamjenik ministra odbrane Rusije Aleksandar Fomin.

Prema njegovom mišljenju, danas u svijetu postoji nekoliko trendova koji izazivaju najozbiljnije izazove i prijetnje sigurnosti.

"Prvo, danas smo svjedoci formiranja novog svjetskog poretka. Vidimo tendenciju da zemlje budu uvučene u novi Hladni rat, koji dijeli države na svoje i tuđe, pri čemu se tuđi nedvosmisleno definiraju u doktrinarnim dokumentima kao protivnici", rekao je Fomin u intervjuu za Russia Today.

Istovremeno se, tvrdi, sistematski uništava postojeći sistem međunarodnih odnosa i sigurnosna arhitektura, a uloga međunarodnih organizacija se omalovažava.

Umjesto međunarodnog prava nameće se poredak "zasnovan na određenim pravilima, koju predlaže i podržava ne zna se ko, koja nigdje nisu propisana i koja odgovaraju samo onima koji su, zapravo, izmislili taj poredak", dodao je zamjenik ministra.

"Istovremeno se pojavljuju suštinski nove vrste oružja koje radikalno mijenjaju odnos snaga, oružana konfrontacija prodire u sve nove sfere - svemir i cyber prostor. Sve ovo dovodi do promjene principa i metoda ratovanja", naglasio je Fomin, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim riječima, o svim tim temama razgovarat će se na IX Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti koja će se održati od 22. do 24. juna.